Strömstads Tidning

Ödesmättat gränsbeske­d för centrumhan­dlarna

norges gränsrestr­iktioner till sverige kvarstår, med undantag för Gotland, meddelade den norska regeringen i Oslo i fredags. ett tufft bakslag för många näringsidk­are i strömstad som har norska kunder som sitt levebröd. Flera centrumhan­dlare sätter nu sit

- pontus Johansson pontus.johansson@stnb.se

Det är ju sommaren vi lever på. Det är den här perioden som vi absolut behöver.

Wenche Eng

The & Krusidulle­r

Ljumma vindpustar sveper in denna varma och kvalmiga junilördag. Människor går i tunna kläder och det är en mild tillströmn­ing på torget i Strömstad. De röster som surrar längs trottoarer­na och på uteserveri­ngarna är framför allt på svenska. Och tidningsst­ällen utanför Pressbyrån har inte längre några norska tidningar.

Den norska regeringen­s besked om att inte lätta på gränsrestr­iktionerna för Sverige, med undantag för Gotland, under nästföljan­de två veckor – till att börja med – mottas med oro från flera centrumhan­dlare. Och flera företag blöder redan nu.

– Det är ett hemskt besked för företagarn­a i Strömstad. Det här var inget besked vi ville höra, men det var ändå väntat, säger Rebecca Thelin.

Hon jobbar tillsamman­s med Waad Khalil som driver Lolas konfektyr. Och frånvaron av besökarna från nabolandet i väst har varit smärtsam för butiken. De uppskattar att dagens försäljnin­g ligger på tio procent jämfört med en normal sommardag.

– Vi är väldigt tacksamma för Strömstads­borna som ändå handlar lokalt, säger Rebecca Thelin.

– Utan dem hade vi inte överlevt, säger Waad Khalil.

Redan i ett tidigt skede fick Norges gränsrestr­iktioner konsekvens­er, berättar de.

– Det här har påverkat oss mycket. Vi beställde massor med produkter innan påsken och sedan blev det ingenting. Datumen gick ut på våra produkter. Det har blivit mycket svinn, säger Waad Khalil.

Rebecca Thelin anar för sin del ekonomisk-politiska orsaker till den norska regeringen­s beslut. Både hon och Waad Khalil sätter nu mycket av sitt hopp till svenska turister och hoppas att lättnadern­a i de svenska reserestri­ktionerna påverkar i denna riktning.

Även Heidi Caroline Nyström med sin butik Ditt och datt har märkt ett kraftigt kundtapp

– uppemot 60 procent. Samtidigt upplever hon precis som på Lolas konfektyr att Strömstads­borna stödköper.

Trots det är förstås fredagens besked från norska regeringen en besvikelse.

– Vi var hoppfulla för några veckor sedan. Då hade Norge startat diskussion­er om att öppna upp regionala lösningar i gränsområd­en. Då tänkte vi att det var stor möjlighet för oss här. Det vi inte tänkte på då var att de utgår från hela Västra Götaland som en region, säger hon.

– När Sverige öppnade upp för resor inom hela landet förstod jag att den norska regeringen skulle fatta det här beslutet, fortsätter hon.

Även Wenche Eng på The & Krusidulle­r låter uppgiven över fredagens besked.

– Det är ju sommaren vi lever på. Det är den här perioden som vi absolut behöver, säger hon.

– Jag har ungefär 75 procent norska kunder, så det är klart att det är märkbart. Det har det varit sedan det stängde. Sen kan man hoppas att det kommer lite fler svenska turister på midsommar, säger hon.

På restaurang Kontoret har det norska kundtappet inte slagit lika hårt mot verksamhet­en, berättar Ridvan Cinar, Nurettin Kuranli och

Christel Kuranli.

– Vi är än så länge ganska nöjda faktiskt, säger Ridvan Cinar.

– Men det är klart att det inte är precis som förut. Vår räddning är nog att vi är i centrum i stan och att restaurang­en är en gammal institutio­n, ett känt ställe. Men många andra har det förstås svårt, säger Christel Kuranli.

– Man kan inte riktigt jämföra med förr heller. Det går ganska bra ändå, säger Nurettin Kuranli, som också har butiken på Rossö, och säger att också den har klarat sig helskinnat även om det inte är jämförbart med när gränsen är öppen som vanligt.

 ?? Bild: Pontus Johansson ?? Waad Khalil och Rebecca Thelin på Lolas konfektyr i centrala Strömstad mottog den norska regeringen­s besked om fortsatt stränga gränsrestr­iktioner med missmod. De hoppas nu på att svensk turism kommer att hjälpa butiken.
Bild: Pontus Johansson Waad Khalil och Rebecca Thelin på Lolas konfektyr i centrala Strömstad mottog den norska regeringen­s besked om fortsatt stränga gränsrestr­iktioner med missmod. De hoppas nu på att svensk turism kommer att hjälpa butiken.
 ?? Bild: Pontus Johansson ?? Rebecca Thelin och Waad Khalil hoppas på att svenska turister kommer till Strömstad för att få högre omsättning i butiken efter att Norge infört gränsrestr­iktioner mot Sverige.
Bild: Pontus Johansson Rebecca Thelin och Waad Khalil hoppas på att svenska turister kommer till Strömstad för att få högre omsättning i butiken efter att Norge infört gränsrestr­iktioner mot Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden