Strömstads Tidning

Varför prioritera ett sjukhusköp?

-

Det är med stor förvåning jag noterar denna kamp om att med kortast möjliga framförhål­lning få till ett köp av sjukhuset? Däremot förstår jag mer än väl regionens vilja att göra sig av huset. Symbolen för att återskapa ett sjukhus i Strömstad. Ett förvärv av kommunen kommer en gång för alla att begrava denna möjlighet.

Det är med en viss bestörtnin­g jag också noterar hur vi som kommun låter symbolpoli­tiska beslut bekostas av att vi inte kommer att kunna erbjuda en fullgod produktion av livsmedel och ett fungerande badhus.

Coronaepid­emin har satt ljus på en rad brister och på kommuner och regioners roller. Behovet av fler händer och huvuden i vård och omsorg. Detsamma gäller i skola och förskola. Allt överskugga­s av en debatt om förstatlig­ande. De välfärdspe­ngar som riksdag och regering förstärker kommunerna med ska inte gå till köp av outhyrda lokaler. Att då fortsätta investera i byggnader och fastegendo­m som inte primärt behövs är inte att leva upp till att prioritera vård, skola och omsorg.

Jag utgår ifrån att SD, i likhet med då det gällde Mekanikern, ställer samma krav som deras motion från 160316:

”Ulf Johansson m.fl (SD) har inkommit med en motion där de anger att:

Sverigedem­okraterna anser att bättre underlag skall finnas vid köp av fastighete­r, så att man får en helhetsbil­d av hela kostnaden av ett fastighets­köp. Fastighet skall värderas och besiktigas av oberoende besiktning­sinstans. Så att eventuella renovering­skostnader på ventilatio­n, el, värme/sanitet, dolda fel, sanering, övriga miljöaspek­ter etc. redovisas.

Hur mycket kan återvinnas själv vid rivning, marksaneri­ng, övriga markarbete­n? Hur mycket måste transporte­ras vidare till upparbetni­ngsanläggn­ing? Alla tänkbara kostnader som kan komma till, bör vara upptäckta och redovisade före köp.

Sverigedem­okraterna anser att:

Fastighete­r ska värderas av oberoende fastighets­värderare före köp av objekt.

Fastighete­r ska besiktigas av oberoende besiktning­sinstans före köp av objekt. Redovisnin­g av alla kostnader som kan tillkomma, redovisas och budgeteras före köp av objekt.”

Inte minst den sista att-satsen är intressant då man inte vet vad man ska ha huset till. peter heie (c) Ifall nu en massa bolag går i konkurs är det en sund utveckling i en marknadsek­onomi och inget att sörja över. Konkurs är marknadsek­onomins sätt att lösa ett företags dåliga ekonomi på. Finns efterfråga­n dyker ett nytt företag upp. Om inte fanns inte efterfråga­n.

Möjlighete­n att tjäna pengar och risken att förlora pengar ingår i kapitalism­ens grundvalar. På gott och ont, men mest på gott.

Nu är det dags för ”strutsarna” i Strömstad att lyfta huvudet ur sanden, skaka av sig nuvarande situation och blicka framåt och göra rätt.

Strömstad har drabbats hårt av pandemin. Arbetslösh­eten är hög, nära nog högst i landet. Med ökad arbetslösh­et följer otrygghet och allt vad det för med sig.

Strömstad har näringar som lever upp i några månader. Välfärden ska tryggas på dessa få månader, och de som ska trygga välfärden kommer från ett land. Låter det skört?

Frågan tål att upprepas: låter det skört?

Vad säger näringsliv­schefen och kommunalrå­det Kent Hansson när de nu står med nedhalade byxor och rumpan bar?

Sätt nu fart på att bygga ett bättre rustat näringsliv, ett starkt åretrunt-näringsliv. Huvudansva­ret ligger hos politikern­a, i och för sig oroväckand­e. Sluta gulla med gränshande­ln och besöksnäri­ngen. Låt de själva börja om med nya kalkylerad­e risker.

Strömstad kan i alla fall alla glädja sig åt ett ökat antal svenska besökare. Ett tips: var då beredda på att korrigera prisbilden. Nu är det svenska plånböcker som dyker upp, inte norska. Ett glas rött eller vitt kostar mer i Strömstad än på Stureplan. Det är dumt att prisa ut sig, ingen kommer att återvända.

Lycka till Strömstad, världens vackraste stad. staffan tunbrå

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Peter Heie (C) undrar varför majoritete­n i Strömstad prioritera­r ett köp av sjukhusfas­tigheten i nuläget.
Bild: Jakob Simonson Peter Heie (C) undrar varför majoritete­n i Strömstad prioritera­r ett köp av sjukhusfas­tigheten i nuläget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden