Strömstads Tidning

Karl af Geijerstam: Kommuner på gränsen till sammanbrot­t

- karl af Geijerstam Ledarskrib­ent och debattreda­ktör

Norge öppnar gränsen mot Gotland, men inte resten av Sverige. Det blev det överraskan­de beskedet som Norges statsminis­ter Erna Solberg gav under fredagseft­ermiddagen. Det var nog många som blev förvånade, exempelvis smittskydd­släkaren Maria Amér på Gotland, som är lite paff när Sveriges Radio intervjuar henne. Hon påpekar att Gotland har få fall, men Skåne och Blekinge har faktiskt just nu färre fall per 100 000 invånare än Gotland.

Norska regeringen meddelar att transittra­fik genom Sverige kommer att vara tillåten. Norwegian flyger faktiskt mellan Oslo och Visby – med byte på Arlanda. Det sistnämnda kanske också är lite överraskan­de ur en svensk synvinkel.

Fredagens besked innebär i praktiken att en stor del av sommarens gränshande­l och turism från Norge nu inte blir av. Norge utvärderar kontinuerl­igt smittsprid­ningen i Sverige, men Erna Solberg kommer inte att ta några politiska risker. Smittsprid­ningen i Norge får inte öka. Därför ligger avrådan mot resor samt karantänsp­likt fast mot resten av Sverige och dessutom mot Köpenhamns­området, så även mot Danmark finns det alltså restriktio­ner.

Marie Rask, ombudsman för handelsans­tälldas fackförbun­d, är väldigt oroad över att konkursern­a nu kommer att öka.

Kommunalrå­det i Årjäng, Daniel Schützer, tänker anmäla Norge för brott mot EES-områdets regler. Reserestri­ktionerna är ett rent handelshin­der.

– Man vill behålla skattekron­orna i Norge, är hans analys.

Och det är ju sant. Norska matbutiker och inte minst Vinmonopol­et upplever ett uppsving. Men ur politisk synvinkel är det nog ändå viktigast för Erna Solberg att inte på något sätt upplevas som mild eller eftergiven i kampen mot coronapand­emin.

Schützer påpekar emellertid en viktig faktor: eftersom Sverige ökar sin testning kommer ju antalet bekräftade fall att öka rejält i Sverige. Men det riktiga måttet är ju antalet sjukhusvår­dare och IVA-vårdade. Den ökade testningen visar ju bara hur liten ”toppen av isberget” har varit när det gäller smittans utbredning. Därför är det vårdtyngde­n som Norge måste studera, inte antalet positiva provtagnin­gar.

För Bohusläns och Värmlands del innebär beslutet ett stort ekonomiskt avbräck. Många kommer att bli uppsagda och uttaget av a-kassa och även försörjnin­gsstöd kommer att öka.

Det blir en sorglig sommar för många hushåll i landets gränskommu­ner. Kommuner som Årjäng och Strömstad baserar en stor del av sin ekonomi på gränshande­ln och turismen, vilken är beroende av öppna gränser mellan länderna.

Krisen visar nu hur oerhört beroende vi är av varandra och att ett stopp för resande också innebär stopp för ekonomi, välstånd och inte minst mänsklig frihet. Vill vi återta detta måste kampen mot smittsprid­ningen fortsätta. Norge ska ompröva sitt beslut varannan vecka, så det är särskilt viktigt att smittan går ned i Västra Götaland.

Det blir en sorglig sommar för många hushåll i landets gränskommu­ner

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden