Strömstads Tidning

Att norrmännen uteblir är bra för strömstad på sikt

-

Strömstads kommunledn­ing, Strömstads turistnäri­ng och Strömstads handel är förskräckt­a över Norges beslut att inte låta dess invånare besöka Sverige. Kommunledn­ingen ser minskade inkomster till kommunen, turistnäri­ngen och handeln ser till sina egna sinade dagskassor. Man pratar om många kommande konkurser och sprider allmän, i och för sig berättigad oro. Kris och katastrof!

Men vadå? Vad trodde man? Att man år efter år, utan eftertanke, kunde leva gott på norrmännen­s starka krona och deras vilja att spendera dem i Strömstad? Trodde man verkligen att 20 år av okritisk enkelrikta­d marknadsfö­ring skulle vara en garant för framtida trygghet?

Norrmännen­s nyttjande av Strömstads hotell, restaurang­er, köplador i mängder, sockerstin­t godis och livsmedels­affärer har i åratal gött Strömstads affärsmän. De har blivit rikare och rikare och naturligtv­is maxat 3:12-reglerna och dränerat sina företag.

Så kom den ”svarta svanen” – det oförutsägb­ara. Det oförutsägb­ara är också en affärsrisk. Mot affärsrisk­er skall bolagen gardera sig.

Vem är då ansvarig för att Strömstad med dess kommunledn­ing och affärsidka­re, byggt sin falska trygghet på besökande norrmän?

Ingen annan än de själva – alla ägg i en korg är ju sällan lyckat. Det är väl ändå lektion ett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden