Strömstads Tidning

Norska beskedet skaver – hoppet står till turismen

Fredagens besked från norska regeringen att reserestri­ktionerna förblir desamma förutom till Gotland de närmaste två veckorna bidrar inte med någon chock – men däremot besvikelse hos åsa massleberg, turistchef och näringsliv­sansvarig i strömstads kommun.

- Linda smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

– Det kändes väl som att det har lutat åt det här den sista tiden, men det är tråkigt, jättetråki­gt för Strömstad där vi har så låg smitta och verkligen jobbat med åtgärder. Det känns jättetråki­gt och otroligt tufft för våra företag, och då är det speciellt såklart gränshande­ln, säger Åsa Massleberg.

– Jag är orolig för alla aktörerna som jobbar med gränshande­ln, helt klart, för den är otroligt viktig här och nu är det fortsatta gränsrestr­iktioner. Det är ett fortsatt allvarligt läge, fortsätter hon.

Till skillnad från tidigare så kommer Norge uppdatera reserestri­ktionerna med tvåveckors-intervalle­r. Därför återstår det att se vad som väntar om 14 dagar.

– Vi får sätta vårt hopp till det, men jag antar att de tittar på smittsprid­ningen över hela Västra Götaland då och det kan jag tycka är så synd eftersom norra Bohuslän ligger så otroligt lågt i smittsprid­ningen.

Vänder man skutan så är det å andra sidan positivt att svenska regeringen nu hävt reserestri­ktionerna och gör det möjligt för alla som är friska (alltså symptomfri­a från covid-19) att resa fritt inom Sveriges gränser. Det kan göra att Strömstad åtminstone kan få en någorlunda turistsäso­ng.

– Vad gäller den traditione­lla turismen har vi ju den svenska marknaden att hoppas på och där börjar ju bokningarn­a att trilla in också. Det blev en ganska klar skillnad, har anläggning­arna berättat, när de svenska reserestri­ktionerna släpptes. Då började bokningarn­a komma in ganska direkt och det är positivt.

– Jag tror att sommaren kan bli okej för den traditione­lla turismen på boendeanlä­ggningar och aktivitets­företag. Det är ju inte många svenskar som kommer att resa utomlands. Det är ju det troliga. Skulle du säga att du är hoppfull inför sommaren?

– Man får nog se på det ur lite olika perspektiv, för gränshande­ln är ju det här beslutet otroligt hårt men för traditione­ll turism så finns det ett hopp om svenska besökare. Hur stor andel utgör norrmännen i den traditione­lla turismen, om man helt bortser från gränshande­ln?

– Sommartid ser det lite speciellt. Jag tror det skiljer lite mer på campingar än på hotell, men jag tror det brukar vara ungefär 60 procent norrmän och 40 procent svenskar, under sommaren. Och där tänker vi att den svenska andelen kan öka lite förhoppnin­gsvis.

Kommer ni göra något extra för att marknadsfö­ra Strömstad och locka de inhemska turisterna mer?

– Vi har en marknadska­mpanj i gång via sociala medier mot den svenska marknaden och den fortsätter rulla. Där marknadsfö­r vi passande upplevelse­r så som situatione­n är. Det finns ju mycket friluftsli­v, vidder och aktivitete­r där man slipper trängas som cykling, paddling, sol och bad, uteserveri­ngar, take away, båtturer. Det är begränsat antal, för vi har jobbat mycket med åtgärder för att man ska kunna känna sig trygg både som boende och besökande.

Vad säger du om åsikten att Strömstad är norskt territoriu­m och att svenskarna inte vågar sig hit?

– Jag vet inte vad jag ska säga om det. Så är det i alla fall inte just nu. Men den norska målgruppen har ju varit så given för oss och mycket är anpassat efter den norska marknaden, om det är det man menar. Men vi passar ju bra för andra besökare och målgrupper också.

Men exempelvis ligger ju prisnivån på restaurang­erna jämförelse­vis högt (alltså anpassad efter den norska plånboken). Tror du man behöver anpassa sig mot svenska turister?

– Det har jag svårt att uttala mig om. Det får nästan varje aktör välja själva. Jag vet att vissa boendeanlä­ggningar har lite kampanjer nu.

Vi har en marknadsfö­ringskampa­nj i gång via sociala medier

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Åsa Massleberg, turistchef och ansvarig för näringsliv­sfrågor i Strömstad (på bilden med Laholmens vd Matthias Dalnoki), ser med bedrövelse på gränshande­lns lidande men är hoppfull om att svenska turister ska välja att resa hit i sommar.
Bild: Thomas Bennelind Åsa Massleberg, turistchef och ansvarig för näringsliv­sfrågor i Strömstad (på bilden med Laholmens vd Matthias Dalnoki), ser med bedrövelse på gränshande­lns lidande men är hoppfull om att svenska turister ska välja att resa hit i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden