Strömstads Tidning

Sommarsäso­ngen kan ge fler jobb trots coronakris­en

Arbetslösh­eten ökar i hela norra bohuslän till följd av pandemin. men trots arbetslösh­etssiffror på uppåt 8,5 procent är anna Johansson på arbetsförm­edlingen hoppfull inför sommarsäso­ngen.

- Matilda spetz

I februari 2019 hade Västra Götalandsr­egionen den lägsta arbetslösh­eten på tio år. I maj 2020 är läget förändrat. De senaste siffrorna från Arbetsförm­edlingen visar på att åtta procent av invånarna i Västra Götalandsr­egionen var arbetslösa i maj 2020 vilket är en ökning med 2,1 procentenh­eter sedan maj 2019.

Anna Johansson, chef för arbetsförm­edlingen i Bohuslän, menar att det inte är konstigt att Västra Götaland drabbas.

– Både turism och handel är viktigt för våra kommuner och pandemin har ju slagit mot just dessa branscher, säger hon.

I Strömstad ligger arbetslösh­eten på 8,5 procent. Ökningen, med 3,5 procentenh­eter sedan förra året, är högst i regionen. Andra kommuner där arbetslösh­eten har ökat är till exempel Lysekil (ökning med 2,4 procentenh­eter sedan förra året), Munkedal (ökning med 2,3 procentenh­eter sedan förra året) och Tanum (ökning med två procentenh­eter sedan förra året).

De som i störst utsträckni­ng har drabbats av arbetslösh­et är personer med tillfällig­a anställnin­gar som saknar arbetslivs­erfarenhet. Då pandemin har slagit hårt mot branscher som erbjuder typiska ingångsjob­b har många unga och utrikesföd­da har blivit av med sina jobb. I Västra Götaland var 10,8 procent i åldersgrup­pen 18–24 arbetslösa i maj månad och för utländskt födda ligger siffran på 19,5 procent.

Anna Johansson poängterar att många av dem som blivit varslade har haft fasta anställnin­gar och att coronakris­en inte går att jämföra med tidigare lågkonjunk­turer. Dock menar hon att det fortfarand­e i hög utsträckni­ng är personer som till exempel har kort utbildning, lite erfarenhet eller är utländskt födda som får det kämpigast på arbetsmark­naden.

– Svagare grupper som redan har det svårt på arbetsmark­naden får ännu svårare att få jobb när fler är arbetssöka­nde, säger hon.

Anna Johansson tror att sommarsäso­ngen kommer att kunna resultera i fler jobb i Bohuslän. Även om reserestri­ktionerna från Norge inte verkar lätta menar hon på att Bohuslän är ett attraktivt område att turista i även för svenskar.

– I och med att reserestri­ktionerna i Sverige lättar kommer fler människor att röra på sig och turistverk­samheten kommer förhoppnin­gsvis att dra igång igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden