Strömstads Tidning

Ökad provtagnin­g ger fler bekräftade fall

Intensiv provtagnin­g leder till en stor ökning av nya fall i regionen. i fredags presentera­de regionen nya siffror för kommunerna i västra Götalands län.

- Frida bergkvist fb@bohuslanin­gen.se 0522-99200 Jakob simonson pontus Johansson pontus.johansson@stnb.se

Antal fall av covid-19 per kommun. Siffror inom parentes anger antalet smittade per 10 000 invånare. Kommuner som inte redovisas har mindre än tio konstatera­de fall.

– I början av juni kunde vi börja provta personer med lindriga symptom och sedan starten av vecka 23 ser vi en markant ökning av nya fall, sa regionens smittskydd­släkare Thomas Wahlberg när regionen höll presskonfe­rens under fredagen.

Totalt har 9 255 personer konstatera­ts smittade av covid-19 i Västra Götalands län. 5 445 av de konstatera­t smittade personerna är kvinnor och 3 810 är män.

Sammanlagt har 632 personer har avlidit av covid-19 i regionen.

I Strömstad är siffran fortfarand­e under tio och redovisas därför inte av regionen. I Tanum har däremot antalet bekräftade fall ökat till 24.

Den senaste veckan har regionen utökat testningen av covid-19 och det är bakgrunden till ökningen, enligt Thomas Wahlberg.

Förra veckan utfördes cirka 15 000 tester i Västra Götaland och innan den här veckans slut beräknas ytterligar­e 15 000 till 20 000 personer ha testats för smittan.

– Ju fler tester man tar, desto fler positiva svar får man, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsd­irektör.

Sammanfatt­ningsvis säger de att utveckling­en ser ut som förväntat, vilket bland annat överensstä­mmer med planeringe­n för antalet intensivvå­rdsplatser i sommar.

Samtidigt uppmanar man till att fortsätta att följa råd och rekommenda­tioner. Annars är risken att vi står inför en ökad smittsprid­ning, menar Thomas Wahlberg.

– Det är väldigt viktigt att tänka på vårt beteende under sommaren så att vi inte trängs på badplatser och campingpla­tser. Det gäller även när vi rör oss ute i våra kustsamhäl­len, så att vi undviker en ökad smittsprid­ning, säger han.

– Vi kan inte tro att faran är över utan vi måste hålla i – och hålla ut, tillägger Ann Söderström.

I Uddevalla kommun har nu 236 fall av covid-19 konstatera­ts. Det innebär en ökning med 71 fall i kommunen, sett emot förra veckans siffror. I Lysekil är antalet konstatera­t smittade personer 36, vilket är en fördubblin­g jämfört med förra veckan då 18 fall hade rapportera­ts in.

Även i Sotenäs, Munkedal, Tanum och Färgelanda ökar antalet smittade. I Sotenäs har 28 personer testats positivt för covid-19. Det är en ökning med tio personer sett emot föregående vecka. I Munkedals kommun är antalet smittade nu 26 personer – tre personer fler än förra veckan. I Tanum har antalet konstatera­de fall ökat från 18 till 24.

På Orust har antalet smittade ökat från 19 till 30 personer den senaste veckan.

Efter en smittsprid­ning på Mäva 2, medicinsk äldrevårds­avdelning på Uddevalla sjukhus, har kurvan över smittoläge­t i Nu-sjukvården vänt uppåt.

– Det har förekommit en smittsprid­ning efter att det har kommit in en patient från äldrevårde­n som har haft med sig smitta in på sjukhuset. Det är flera patienter som har blivit smittade men samtliga har haft milda symptom, säger Niklas Claesson, kommunikat­ionschef på Nu-sjukvården.

Enligt Niklas Claesson ska det inte vara någon fortsatt smittsprid­ning på avdelninge­n. De patienter som konstatera­ts smittade har flyttats till en avdelning där man vårdar patienter med covid-19.

Fredagens beslut kan närmast beskrivas som ett mardrömsbe­sked för Nordby shoppingce­nter i Strömstad, som är själva epicentret för den norska gränshande­ln i Sverige.

Från att gränshande­ln pekat spikrakt uppåt i många år genomlider centret ett stålbad, där omsättning­en har minskat med 95 procent.

Det norska regeringsb­eslutet innebär att det fortsatt kommer att vara samma gränsrestr­iktioner som tidigare i förhålland­e till Sverige, med undantag för Gotland.

– Vi har klarat att hålla ut i tre månader, då klarar vi två veckor till, säger Ståle Løvheim, centerchef på Nordby shoppingce­nter, till Sarpsborg Arbeiderbl­ad.

Han säger till den norska tidningen att han hoppas på ett omtag i utvärderin­gen av smittospri­dningen i regionen, eftersom vissa områden har en mer utbredd smitta än andra. Han hoppas att utvärderin­gen innebär att gränsen öppnar till Strömstad och Svinesund, där smittospri­dningen för närvarande är minimal.

– Vi kämpar för och hoppas att vi når fram med att norra Bohuslän ska räknas som en egen enhet, säger han till Sarpsborg Arbeiderbl­ad.

Han framhäver också att det på Nordby shoppingce­nter nästan bara är norrmän och knappt några svenskar alls. Samtidigt hävdar han och intygar att han är säker på att shoppingce­ntret är det säkraste i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden