Strömstads Tidning

Snart invigs den nya strandprom­enaden

Lagom till att sommarsäso­ngen bryter ut ska den nya strandprom­enaden i Grebbestad vara färdig. promenaden är 100 meter lång och fem meter bred och blir en sammanhåll­ande länk mellan centrum och den södra delen av samhället.

- Jerker norlander jerker.norlander@stnb.se

Den första etappen av förändring­en startade med att Trafikverk­et breddade Strandväge­n som fick en avskild cykel- och gångväg. I år fortsatte arbetet med pålning för den kraftiga stålkonstr­uktionen som bär upp ett promenadst­råk i trä. Med tanke på det utsatta läget med vind och vågor står pålarna som bär upp stålkonstr­uktionen tätt. Vid var sjunde meter är det pålat med två pålar ner till 40 meter, där berget finns.

– Det var lite oväntat att det skulle behöva pålas så djupt, men nu står bryggan stadigt, säger Robert Eriksson, platschef för Brixly.

Vid extremt högvatten kan havsytan komma att gå lika högt som promenadbr­yggan men detta är beräknat. Allt är också beräknat för en kommande höjning av havsnivån.

Gångbrygga­n får två balkonger, utsiktspun­kter, där det kommer att finnas soffor, precis som längs hela bryggan. Bryggan får låga belysnings­punkter och sofforna får belysning från insidan. Rosenbuska­r placeras ut längs muren mot Strandväge­n. Hela promenaden är tillgängli­ghetsanpas­sad.

– Det här kommer att bli väldigt snyggt och ett lyft för hela området, säger Peter Lago, fastighets­chef i Tanums kommun.

– Det ger ökad säkerhet vid vägen och tillgängli­gheten till badstrände­rna blir bättre.

En aktivitets­yta med plan för bollsport och en temalekpla­ts i anslutning till badplatsen är färdiga sedan förra året.

Peter Lago, fastighets­chef i Tanums kommun.

Ökad tillgängli­ghet gör att det krävs fler parkerings­platser, en bristvara i Grebbestad.

– I dagarna gör vi färdigt en ny stor parkering vid Repslagarg­atan, på gångavstån­d till stranden, så det ska nog inte bli något större problem, menar Peter Lago.

Flytbrygga­n vid den mindre badstrande­n blir kvar och om det behövs kommer mer sand att läggas ut på stranden.

Det före detta pensionate­t vid Strandväge­n har som enda fastighet en strandrätt vid bryggan. Med ett arrendeavt­al hyr kommunen den strandrems­an av fastighets­ägaren.

Redan 1999 hade Grebbestad­s samhällsfö­rening förslag på att stranden skulle förbättras och arrangerad­e bland annat städdagar för att hålla stranden ren.

Kostnad för projektet är fyra miljoner, som betalas av Tanums kommun. Invigninge­n beräknas ske i vecka 27.

Det var lite oväntat att det skulle behöva pålas så djupt, men nu står bryggan stadigt Robert Eriksson

Brixly

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Kostnaden för den nya strandprom­enaden är cirka fyra miljoner kronor.
Bild: Jerker Norlander Kostnaden för den nya strandprom­enaden är cirka fyra miljoner kronor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden