Strömstads Tidning

Sex platser i Sverige du kanske har missat

Vårt avlånga land har mycket att erbjuda. Det finns massor av ställen som du kan ha försummat. Här är sex originella resmål som ligger lite vid sidan om de mer kända.

- text: anders pihl/tt

Allt pekar mot att sommarens semester kommer att tillbringa­s i Sverige. De sedan länge populära destinatio­nerna, som Gotland,

Bohuslän och Stockholm, kommer i vanlig ordning att locka mest, och kanske till och med mer än annars. Men Sverige består av otaliga spännande, natursköna och intressant­a platser att upptäcka. Här är sex ovanliga Sverigesem­estertips på platser du kanske inte ens tänkt på.

MALÖREN, NORRBOTTEN

Malören är ett närmast okänt men samtidigt smått magiskt ställe. Denna hästskofor­made ö ligger isolerad längst ut i Bottenvike­ns skärgård strax söder om Haparanda och gränsen till Finland. Naturen är karg och särpräglad med ett rikt fågelliv. Öns speciella karaktär förstärks av den historiska bebyggelse­n med bland annat en liten kyrka och en vacker träfyr från 1800-talet, kvarlämnin­gar från tiden som fiskeläge och lotsplats. I de gamla rödmålade fiskestugo­rna erbjuds numera utmärkt boende genom Malören Lodge. På en plats där stillhet och avskildhet lockar erbjuds förvånansv­ärt många aktivitete­r för den hugade, som kajakpaddl­ing, sälsafari, konsten att halstra sik och guidade turer. Kvällstid finns gemensamma utrymmen i Lotsstugan med sällskapss­pel, böcker och wifi.

HäLSINGEGå­RDAR, HäLSINGLAN­D

Bli hög på kulturhist­oria i sommar genom att besöka Hälsingegå­rdar, ett av Sveriges finaste världsarv. I århundrade­n tävlade de självstyra­nde och alltmer välbeställ­da bönderna i Hälsinglan­d om att skapa de mest imponerade och färgstarkt inredda gårdarna. Eller som det står i Unescos motivering: ”De sju utvalda Hälsingegå­rdarna represente­rar en världsunik samling av mer än 1 000 gårdar och cirka 400 dekorerade rum på ursprungli­g plats”. Ett 40-tal av gårdarna är öppna för besök sommartid och vissa går även att bo på.

 ??  ??
 ?? Bild: Peter Rosén ?? Paddling i kajak är bara en av många aktivitete­r som finns på ön Malören i Västerbott­en.
Bild: Peter Rosén Paddling i kajak är bara en av många aktivitete­r som finns på ön Malören i Västerbott­en.
 ??  ?? Pallars i Alfta socken tillhör med sina båda flyglar de allra största gårdarna i Hälsinglan­d. Här finns unika målningar av dalamålare­n Svärdes Hans Ersson.
Pallars i Alfta socken tillhör med sina båda flyglar de allra största gårdarna i Hälsinglan­d. Här finns unika målningar av dalamålare­n Svärdes Hans Ersson.
 ?? Bild: Jakob Dahlström ?? Erik-Anders gård i byn Asta tillhör en av de sju utvalda världsarvs­gårdarna i Hälsinglan­d.
Bild: Jakob Dahlström Erik-Anders gård i byn Asta tillhör en av de sju utvalda världsarvs­gårdarna i Hälsinglan­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden