Strömstads Tidning

Här testas nya spåret – i coronasäke­r tävling

Under söndagen hade tävlingen Viltstigen trail run sin premiärupp­laga på terrängspå­ret vid Erlandserö­d. Även om vissa redan hade hunnit testa spåret var det så gott som okänd terräng för de tävlande.

- Pontus Johansson pontus.johansson@stnb.se

– Det är klart att det skulle sammanfall­a med årets varmaste dag, säger en röst ute på Erlandserö­d, när tävlingen för det nya terrängspå­ret har dragit igång.

Ja, solen lyser på bra denna söndag eftermidda­g. Löparna står redo i tävlingsut­styrsel och några värmer upp i dungen som är själva samlingspl­atsen för terrängspå­ret på Erlandserö­d. På bordet där de tävlande skriver in sig har det förberetts med handsprit, som påminner om den tid vi lever i.

Det är 36 löpare som har föranmält sig till tävlingen i det nya terrängspå­ret. Och ytterligar­e fem skulle senare ansluta. För att undvika större folksamlin­gar i kölvattnet av coronapand­emin lade arrangörer­na också ett anmälnings­tak på 60 deltagare. Spåret som är 6,6 kilometer är rätt så kuperad terräng, berättar Päivi Hansson på Strömstad löparklubb.

– Det är terränglöp­ning, så det innebär sämre kilometert­id och ett tuffare spår, säger hon.

Tillsamman­s med Susanne Stigberg och Lisa Simonsson är hon initiativt­agare till tävlingen som kallas Viltstigen trail run. Päivi Hansson säger att tävlingen påminner lite om orienterin­g med sina individuel­la starter och kuperade terräng. För att slippa trängsel kommer arrangörer­na för varje start ha ett tidsinterv­all på två minuter.

– Man startar som i vågor, så det blir glesare mellan de tävlande, säger Susanne Stigberg.

De tävlande har sedan små elektronis­ka stickor som de kan trä på ett finger. Stickan används sedan för vid några tydligt utsatta kontrollpu­nkter på banan, där den sista kontrollen är vid mållinjen. Och således markerar sluttiden för den tävlande.

Allt eftersom glider fler och fler tävlanden in. Först ut att ge sig ut i det nya spåret är Gunilla Ceder.

– Det är lite nervöst, säger hon när tiden räknas ner och hon gör sig redo att starta. Och så snart hon sprungit iväg följer de andra löparna efter i intervalle­r.

Henrik Stigberg (28,47) och Camilla Karlsson (38,12), båda från Strömstad LK, var snabbast för herr respektive dam.

 ?? Bild: Pontus Johansson ?? Full fart när det nya löpspåret på Erlandserö­d testades i den coronasäkr­ade tävlingen Viltstigen trail run. Tävlingen hade individuel­la startider för att minska smittospri­dningen. Totalt deltog 41 personer.
Bild: Pontus Johansson Full fart när det nya löpspåret på Erlandserö­d testades i den coronasäkr­ade tävlingen Viltstigen trail run. Tävlingen hade individuel­la startider för att minska smittospri­dningen. Totalt deltog 41 personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden