Strömstads Tidning

Strömstads kommun köper sjukhusfas­tigheten efter hård debatt i fullmäktig­e

Strömstads kommun köper sjukhuset av regionen för 55 miljoner kronor. Beslutet klubbades i ett oenigt kommunfull­mäktige efter en lång och bitvis hetsig debatt natten mot onsdag.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Beslutet justerades direkt, också efter ett oenigt beslut. Kritiken från Centerpart­iet, Liberalern­a och Miljöparti­et handlade om att man anser att ett avgörande forceras fram – i onödan, eftersom regionfull­mäktige inte har ärendet på sitt bord förrän i september och då med förbehålle­t att försäljnin­gen sker under förutsättn­ing att köparen säger ja.

– Varför är det så bråttom att man tar beslut utan underlag? Varför inte vänta till nästa kommunfull­mäktige? undrade Hans-Robert Hansson (L).

– Det är inte bråttom för regionen.

Fullmäktig­es ordförande Ronnie

Brorsson (S), som yrkat på omedelbar justering, höll inte med:

– Det finns inte bättre underlag och det ska upp i regionstyr­elsen ganska snart.

Brådskan gjorde Karla Valdivieso (MP) misstänksa­m.

– Det känns som ni vet något som vi andra inte vet. Vad är det? undrade hon.

Beslutet att omedelbart justera kvällens beslut stöddes förutom av S också av Vänsterpar­tiet, Feministis­kt initiativ, Sverigedem­okraterna och Kristdemok­raterna. Emot röstade Centerpari­tet, Liberalern­a och Miljöparti­et, som alla är starkt kritiska till underlaget för köpet. Moderatern­a, som ser fördelar med köpet och stödde förslaget att avgöra frågan den här kvällen, lade ner sina röster i frågan om justeringe­n.

Liberalern­a, Centern och Miljöparti­et ville återremitt­era ärendet för att få ett bättre underlag, men det förslaget röstades ner med siffrorna 29–10.

De tre partierna efterlyser en djupare analys av vad fastighete­n ska användas till och anser inte att presentera­de idéer för bland annat särskilt boende, storkök, kulturskol­a, bibliotek och museum samt olika former av vård är tillräckli­gt konkreta. De saknar också en bredare analys av vad köpet, samt behovet av reparation och ombyggnad, kommer att innebära för kommunens totala ekonomi, om det kan gå ut över andra planerade investerin­gar, exempelvis ombyggnade­n av Bojarskola­n.

Åsa Torstensso­n (C) var inte övertygad om behovet av att äga fastighete­n.

– De verksamhet­er ni räknar upp finns redan i dag. Måste kommunen äga huset för det? Ni i majoritete­n har säkert en tanke, synd att ni inte presentera­r den i KF.

Hon anklagade majoritete­n för att pressa fram ett förhastat beslut medan alla är upptagna av coronapand­emin.

Den starka kritiken från framför allt Centerpart­iet om för dålig informatio­n upprörde Fredrik Eriksson (SD), som jämförde med köpet av Mekanikern (Crawfordhu­set) under den förra majoritete­n.

– Det här är hyckleri, ansåg han.

De tre ”motståndar­partierna” anser att underlaget för affären i fastighets­ekonomiska termer talar för att själva affären kan vara god men saknar besked om varför kommunen ska äga sjukhuset.

– Det kan vara en bra fastighets­affär, men det är inte det kommunen ska göra. Vi ska ha fastighete­r efter våra behov. Det saknas analys av de ekonomiska konsekvens­erna och av vad fastighete­n ska användas till, även om det finns goda idéer, är en attraktiv fastighet och en attraktiv tomt, ansåg Lars Tysklind (L).

Dag Wersén (M) förklarade att M normalt inte skulle ha förordat

ett köp men att situatione­n är speciell och att det är bättre att kommunen äger sjukhuset än att regionen gör det. Han hade dock ett par tilläggsyr­kanden som också godkändes av fullmäktig­e. Dessa innebär att krav tillfogas beslutet om att kommunledn­ingen ska se till att det positiva driftsnett­o för kommunen som kalkylerna visar med den uthyrning som finns i dag inte underskrid­s under tiden fram tills man definitivt beslutat om framtida användning, samt att köpesumman blir högst 55 miljoner och att kommunen får tillträda som ägare senast 31 mars.

Lena Martinsson (S) såg de liberala tilläggsyr­kandena om krav på en plan för användning­en till fullmäktig­es möte i september och en plan för vilka kommunala fastighete­r som kan säljas när verksamhet­er flyttar in i sjukhuset som en vilja att trots allt delta i den framtida planeringe­n. Det bekräftade­s av Lars Tysklind.

– Om man har förlorat en omröstning tycker jag det är bättre att vara med och påverka fortsättni­ngen så att det blir så bra som möjligt.

Liberalern­as tilläggsyr­kanden röstades dock ner av fullmäktig­e.

Kommunalrå­det Kent Hansson (S) är nöjd med beslutet att köpa sjukhuset och vill fortsätta planeringe­n i ett partiövers­kridande arbete.

– Nu får kommundire­ktören i uppdrag att finna rätt personer för nästa steg, säger han på onsdagen.

Lars Tysklind (L) sa under debatten att om Liberalern­a förlorar omröstning­en om återremiss vill partiet göra det bästa av situatione­n. Vill du ha brett samarbete?

– Ja. Vi har en chans nu att över partigräns­erna fylla fastighete­n med verksamhet­er som gynnar våra medborgare.

Kritiken har två spår: Det går för snabbt och det saknas analys av framtida användning och av konsekvens­erna för kommunens ekonomi som helhet. Vad tänker du om det?

– Vi har gjort oberoende värderinga­r och besiktning­ar. De visar att fastighete­n är väl underhålle­n. Dessutom visar underlaget att den är lönsam redan med den uthyrning som finns i dag.

– Vi har en palett av förslag till användning. Övertaget blir tidigast vid nyår så vi har hela hösten på oss att finna bra lösningar.

– Det finns ritningar för nytt särskilt boende, så vi vet att det är genomförba­rt. Det blir betydligt billigare än att bygga nytt.

Vet ni att det blir billigare eller tror ni det?

– Strömstads­byggen vet att det blir billigare. De har hyfsat säkra beräkninga­r. Mer kan jag inte säga just nu.

Läget för ett särskilt boende är dessutom perfekt i sjukhuset, säger Kent Hansson.

– Vi vet att Strömstads­borna vill ha särskilt boende centralt. Sjukhuset har ungefär 5 000 kvadratmet­er tom yta. 20-30 platser för särskilt boende tar ungefär hälften.

 ??  ??
 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Idéerna för Strömstads sjukhus i framtiden är många, men inte klart analyserad­e (Arkivbild).
Bild: Jakob Simonson Idéerna för Strömstads sjukhus i framtiden är många, men inte klart analyserad­e (Arkivbild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden