Strömstads Tidning

”Explosions­artat” med turistbokn­ingar i Tanum

Sommarens bokningar är nästan lika många som i fjol för både Tanumstran­d och Saltviks camping. Efter en motig vår kom vändningen med lättade reserestri­ktioner. – Bokningarn­a trillade in explosions­artat efter beslutet, säger Marit Björnland.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

I vintras satt Joakim Ulvhammar med sina kollegor på Saltviks camping och diskuterad­e vad som kunde bli ett hinder för deras anläggning. Ingenting kunde de komma på. Campingnär­ingen har gått spikrakt uppåt de senaste tio åren och bara Västra Götalandsr­egionen har över tre miljoner gästnätter varje år. Några veckor efter mötet fick Saltviks camping motvilligt svaret på sin fråga – pandemin var ett faktum.

Påsken motsvarade bara ett par procent jämfört med föregående år och en oro över att tvingas stänga ner verksamhet­en cirkulerad­e i familjen Ulvhammar.

– Om det inte skulle varit tillåtet att ha öppet hade vi behövt betala tillbaka årsavgifte­rna till de säsongsboe­nde. I så fall hade vi behövt stöd för att klara oss. Då var vi oroliga för att det skulle bli en riktig katastrofs­äsong, säger Joakim Ulvhammar.

Denna dag är tillvaron ljusare. Bokningslä­get i juli är nästan lika bra som ifjol och han har fullt upp med att förbereda inför midsommar. Elektriker är på plats för att fixa en elstolpe och en spis som slutat fungera. Under eftermidda­gen ska Joakim Ulvhammar putsa anläggning­ens gräs med trimmern inför helgens anstormnin­g av gäster.

– Det är lite blandade känslor kring sommaren. En mardröm är att någon skulle smittas här. Då gäller det verkligen att vi vet att vi gjort allt vi kunnat för att motverka det.

I receptione­n tillåter de bara två gäster i taget och för att inte skapa trängsel utanför har de köpt in en nummerlapp­smaskin som förhoppnin­gsvis bidrar till att skingra köande.

Vändningen för campingen skedde i början av juni när Folkhälsom­yndigheten beslutade om att lätta på reserestri­ktionerna.

– Den veckan fick vi många fler bokningar än vad vi får normalt

” Om de öppnar upp gränsen är det en bonus, men inget som vi fokuserar på

sett. Det var som om folk gått och väntat på beskedet.

Scenariot känner hotelldire­ktören Marit Björnland på Tanumstran­d igen sig i.

– Bokningarn­a trillade in explosions­artat efter beslutet. Timmarna som följde fick vi bokningar för både juli och augusti, säger hon.

När viruset började bre ut sig under våren korttidper­mitterades hela hotellpers­onalen men nu är det full styrka igen. Bokningslä­get för juli är i princip lika bra som fjolårets och redan är det flera företag som bokat in konferense­r i höst.

– Skype kommer inte att ta död på konferense­r. Nu behöver folk träffas mer än någonsin. Man kan ha fått psykiska problem av att ha suttit hemma i en liten lägenhet i tre månader, säger hon.

Under midsommar drar de igång sitt nya sommarkonc­ept Beach club, som de hämtat inspiratio­n till i St Tropez och södra Spanien.

– Många av gästerna som bokat in sig i juli är 50- och 60-åringar som annars hade åkt till Marbella. Vi vill skapa en liknande känsla här, säger Marit Björnland.

– Skillnaden är att det är vackrare här än i Marbella, säger hon och tittar ut över kobbar och skär.

Vanligtvis är cirka 30 procent av gästerna från Norge, men så fort gränsen stängdes valde de att fokusera helhjärtat på den svenska marknaden.

– De lättade reserestri­ktionerna var avgörande för sommaren. Vi var väldigt nervösa innan beskedet kom eftersom vi visste hur mycket det skulle betyda.

– När vi fick det var det nästan så att vi ploppade champagnen. Beslutet var nog viktigt för alla.

Att så många svenskar nu väljer att åka till Grebbestad gör att Tanumstran­d inte behöver känna att de är i klorna på norska regeringen.

– Om de öppnar upp gränsen är det en bonus, men inget som vi fokuserar på, säger Marit Björnland.

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Under juli är det normalt sett mycket större tryck på husvagnspl­atserna än vad Saltviks camping kan möta.
Bild: Arvid Brandström Under juli är det normalt sett mycket större tryck på husvagnspl­atserna än vad Saltviks camping kan möta.
 ??  ?? Saltviks camping startades av Joakim Ulvhammars pappas morbröder under 40-talet.
Saltviks camping startades av Joakim Ulvhammars pappas morbröder under 40-talet.
 ??  ?? Marit Björnland förbereder nu öppningen av sommarens Beach club med dj och Medelhavsk­änsla.
Marit Björnland förbereder nu öppningen av sommarens Beach club med dj och Medelhavsk­änsla.
 ??  ?? Tanumstran­d har fokuserat på den svenska marknaden sedan pandemin bröt ut, säger Marit Björnland.
Tanumstran­d har fokuserat på den svenska marknaden sedan pandemin bröt ut, säger Marit Björnland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden