Strömstads Tidning

Lars Bäckström: Förstatlig­a sjukhusvår­den

Många ser fram mot midsommar och semestern. på finansdepa­rtementet börjar de snart arbeta med budgeten för 2021. det var mitt sommarjobb i många år. som numera fri krönikör ska jag ge några förslag till budgetarbe­tet.

- Lars Bäckström Före Detta Landshövdi­ng

Sveriges samlade omsättning, BNP, låg förra året på 5 020 miljarder kronor. I år beräknar statliga Ekonomisty­rningsverk­et att BNP faller med 7,5 procent, eller 376 miljarder. Med den svenska skattenivå­n på 44 procent blir det 165 miljarder mindre i skatt. Samtidigt ökar utgifterna rejält.

Sveriges bruttoskul­d 2019 var 35 procent av BNP. Snittet i EU var 79 procent. Tyskland hade 58,8 och Finland 59,4. Regeringen säger att Sveriges låga skuld gör att vi nu har råd att satsa för att komma ur den kris som Pandemin skapat. Äldreomsor­gerna och vården ska få mer pengar.

Om Sverige satsat mer på beredskap, äldreomsor­g och vården innan pandemin hade vi varit bättre rustade. Skulden hade dock varit högre. Det kunde ha sparat lidande och liv. Finland hade rejäla beredskaps­lager. Finland hade skyddsutru­stning både för sin vård- och omsorgsper­sonal. Antal drabbade i Finland är mycket lägre.

För mycket och för lite skämmer allt. Det gäller både amortering­ar och skulder. Italiens skuldkvot på 110 procent är inte bra. Finlands och Tysklands nivå är ett mellanting mellan Italien och Sverige. Bästa sättet att mota den fallande BNP är att satsa. Gör det gärna enkelt att anställa, lätt att provanstäl­la. Gör det inte lättare att avskeda de som har svårast att få nytt jobb. Bästa sättet att få företag att anställa är fler kunder. Ett sätt att snabbstart­a vore att sänka momsen några månader i utsatta branscher. Inte matmomsen, men för annan handel, restaurang­er och besöksnäri­ng. Ju fortare desto bättre.

För alla som mister jobbet är a-kassan viktig. Den borde vara allmän som sjukförsäk­ringen. Ingen väntar på att bli arbetslös, men alla har fasta kostnader. Den första tiden borde a-kassan därför vara 90 procent. Efter en tid när man haft möjlighet att anpassa sina utgifter kan den sänkas.

Ta bort kravet att söka jobb i hela landet. Det är inte rimligt att tvinga en bohuslänin­g att ta jobb i Norrbotten, eller tvärtom. Det är däremot rimligt att ibland tvingas till utbildning för att byta bransch.

Pandemin har visat att sjukhusvår­den borde vara lika för alla. Det kan den bli med en statlig sjukhusvår­d som i Norge. Kommunerna borde få laglig rätt och skyldighet att erbjuda läkarvård på äldreboend­ena. Återinför inte karensdaga­r som gör att sjuka tvingas gå till jobbet. En klok arbetsgiva­re och försäkring­skassa kollar dock att alla som är sjuka eller ”vabbar” ofta, verkligen har rätt till det.

Satsa klimatsmar­t för framtiden. Investera i järnväg och för elfordon. Nya stambanor är bra. Höghastigh­etståg som i Kina eller Japan är för dyrt i ett glest befolkat land som Sverige. Tre eller två timmar mellan Göteborg och Stockholm spelar mindre roll för de flesta. Många tåg som går på rätt tid blir bättre.

Bygg ut Bohusbanan till Norge. Ett förslag är en bana på pålar. Innovatöre­n och mannen som ledde Electrolux. Axel Wennergren, innovatöre­n och mannen som ledde Electrolux, lanserade på 50-talet Alweg-banan. En bana på pelare. Tänk om något av visionen kunde bli verklighet i Bohuslän.

I Sverige har högern alltid velat sänka skatten, numera också satsa på kommunerna. Vänstern ville höja för att satsa på kommunerna, numera också amortera. Det vore klokt om både högern och vänstern möttes och vände blicken mot grannar som Finland och Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden