Strömstads Tidning

Ny utredning om köksfrågan ”strax” färdig

Planerna på ett multifunkt­ionellt storkök på Prästängen som skulle laga mat för såväl äldreomsor­g som skolor är skrinlagda. Utredning av alternativ pågår och är enligt den politiska majoritete­n snart klar.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Det var beskedet under en debatt vid tisdagens fullmäktig­emöte.

Köksfrågan har stötts och blötts i många år, bland annat genom olika utredninga­r. I mars 2018 beslöt kommunfull­mäktige att det multifunkt­ionella köket skulle byggas. Efter valet, med ny majoritet som resultat, har man i stället börjat utreda alternativ för att kunna laga mat direkt från grunden på äldreboend­en. Strömstier­naskolans kök ska byggas ut och byggas om och sjukhuskök­et ska renoveras, när nu beslut är fattat om att kommunen köper sjukhusbyg­gnaden.

Liberalen Kerstin Karlsson hade i en interpella­tion till kommunstyr­elsens ordförande Kent Hansson (S) ställt frågor om varför ingenting händer och om det stämmer att Strömstads­lokaler överprövar fullmäktig­es beslut att bygga multiköket.

– Köksfrågan ligger hos barn- och utbildning­snämnden, men Strömstads­lokaler gör utredninge­n, säger Lena Martinsson (S), ordförande i bun.

Hon förklarade under debatten att utredninge­n ”strax” är färdig. Ritningar är snart klara och siffror för kostnadern­a kommer också snart.

Liberalern­a och Centerpart­iet talar fortfarand­e för ett multifunkt­ionellt kök och påpekar att den utredning som övertygade dem i frågan tog ett helhetsgre­pp om alla detaljer, vilket bland annat innebar möjlighete­r att lagra lokalt producerad­e råvaror och minskade behovet av kockar, som det varit svårt att få tag i.

Nuvarande majoritet pekar i stället på bland annat sårbarhete­n med att ha ett enda kök och förklarar att man sparar 8–10 miljoner på att bygga om i stället för att bygga nytt.

De siffrorna tas emot med skepsis av opposition­en, som anser att fler kök än Strömstier­na, sjukhuskök­et och Jägaren kommer att behöva byggas om.

 ??  ?? Kerstin Karlsson (L) ställde frågan om varför inget händer vad gäller multiköket (Arkivbild).
Kerstin Karlsson (L) ställde frågan om varför inget händer vad gäller multiköket (Arkivbild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden