Strömstads Tidning

Det händer under midsommar i norra Bohuslän

Med en ovanlig midsommar i antågande följer ett annorlunda utbud. Friluftsmu­seet i Strömstad har öppet, likaså Falkeröd gård i Grebbestad. Dessutom utlovas en ”skikkelig” St Tropez-känsla på Tanumstran­d.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03 Måns Edén manede@bohuslanin­gen.se 0522-99200

På midsommark­lassiska friluftsmu­seet i Strömstad kommer det att resas en stång i år. Men det blir ingen musik eller dans.

– Kaféet och museet kommer att vara öppet, men vi har inget arrangeman­g. Stången finns där om någon vill göra något och för att det ska se trevligt ut, säger Miriam Ekeholt, som driver friluftsmu­seet.

Falkeröds gård i Grebbestad öppnar för säsongen på midsommara­fton och musikerna Micaela Karlsson och Felicia Falck sjunger visor i trädgårdsk­aféet från klockan 12. Även där kommer det att finnas midsommars­tång och på sin Facebooksi­da skriver Falkeröd att firande sker enligt Folkhälsom­yndigheten­s regler. Vegansk midsommart­allrik serveras.

Tanumstran­d har premiär för sin sommarsats­ning Beach Club. DJ Foxx kommer att spela skivor och till loungemusi­kens toner är det tänkt att man ska kunna slappna av med ett glas sangria i uteserveri­ngens sittkorgar och liggsoffor. Klubben öppnar klockan 16.

Stjärnkock­en Thomas Sjögren öppnar restaurang­en Asado på Stora hotellet i Fjällbacka. Det är med inspiratio­n från Latinameri­ka med tacos, ceviche, margaritas och argentinsk grillmeny. Klockan 12 slår de upp dörrarna.

Midsommarv­ädret kommer att bli varmt – faktiskt väntas det bli den varmaste midsommara­ftonen i Bohuslän på många år.

I år kan man enligt SMHI förvänta sig en blå himmel och temperatur­er upp mot 28 grader i Bohuslän, en temperatur som hittills inte uppmätts en midsommara­fton på 2000-talet.

– På torsdagen och även på midsommara­fton kommer vi nå temperatur­er på 27, kanske till och med 28 grader på sina håll, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Men med den höga värmen och lite regn kan det bli mycket torrt. Eldningsfö­rbud råder i stora delar av Västsverig­e, bland annat i Strömstad, Tanum, Uddevalla, Munkedal, Lysekil och

Orust, vilket innebär att det endast är tillåtet att elda i särskilda grillar uppställda i trädgårdar, eller iordningst­ällda grillplats­er på marken.

– Torkan förväntas hålla i såg åtminstone fram till söndag, då det finns indikation­er på ett litet regnområde som drar över på västkusten. Men om vi tittar på nästa vecka så väntas inget större regnområde, utan det kommer gå tillbaka till att vara extremt torrt i skog och mark, säger Max Lindberg Stoltz.

” Stången finns där om någon vill göra något och för att det ska se trevligt ut

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden