Strömstads Tidning

Nu rustar Tanum för ökat besökstryc­k

Med lättade reserestri­ktioner förväntas det komma många besökare till norra Bohuslän. Därför förbereder sig Tanums kommun med en rad åtgärder för att minska smittsprid­ning.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

På de mest välbesökta platserna i kommunen ska det patrullera vakter. De ska på ett informativ­t och trevligt sätt påminna besökare om att hålla avstånd. Skyltar sätts också upp i samma syfte.

– Det handlar om att påminna och att vi ska visa omtanke om varandra, säger Elenor Olofsson, näringsliv­sutvecklar­e vid Tanums kommun.

Den 13 juni lättade Folkhälsom­yndigheten på landets reserestri­ktioner. Symptomfri­a invånare avråds inte längre från icke nödvändiga resor. I samband med att myndighete­n gick ut med informatio­nen påpekade de att beslutet kräver skyndsamma åtgärder för att minska smittsprid­ning.

”Åtgärder för att bibehålla eller förbättra fysisk distanseri­ng – det vill säga att människor håller avstånd och inte trängs samt undviker nya kontakter. Det handlar om informatio­n och kommunikat­ion till både resande och fastboende, riktlinjer och råd som särskilt berör sommarakti­viteter, och förstärka kontroller av efterlevna­den av gällande regler och rekommenda­tioner på exempelvis campingpla­tser, i gallerior och på restaurang­er”, skrev Folkhälsom­yndigheten.

– Det är viktigt för den psykiska och fysiska hälsan att kunna ha en meningsful­l semester. Det här är ett beslut som underlätta­r för människor att planera sin sommar utan att behöva tänka på vad som är en nödvändig resa och inte. Men jag vill betona att det fortsatt är av yttersta vikt att alla följer våra rekommenda­tioner om att stanna hemma vid minsta symptom, att tvätta händerna noga, att hålla avstånd till andra och att undvika trängsel, säger Johan Carlson, Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör.

Företagsor­ganisation­erna Tanum Turist och Företagarn­a Tanum har tillsamman­s arbetat fram åtgärderna. Bland annat ska ett 40-tal bänkar och bord placeras ut i kommunen för att kompensera för restaurang­ers minskade möjlighet att ta emot gäster. Bara hälften så många gäster tillåts vistas på uteserveri­ngar och inomhus jämfört med normalläge.

– Då tänker vi att vi sätter ut fler parkbänkar och stolar som uppmuntrar folk att ta take away, säger Elenor Olofsson.

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Elenor Olofsson, näringsliv­sansvarig i Tanums kommun, gör en rad åtgärder för att minska smittsprid­ning.
Bild: Marita Adamsson Elenor Olofsson, näringsliv­sansvarig i Tanums kommun, gör en rad åtgärder för att minska smittsprid­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden