Strömstads Tidning

Fredrik Lundqvist hittar musiken i Svennings dikter

År 1911 kom en bok med stark Strömstads­prägel ut: ”Saltsjö-Stänk, Skärgårdss­ånger af Göran Svenning.” Nu har flera av dikterna fått musik av Fredrik Lundqvist, musiklärar­e och trubadur.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

”Strömsdale­n ligger med grönska rik/speglad i insjöns väna vik”, diktar Göran Svenning i Strömstads Saga. Så varför inte träffas där för att tala om hans dikter?

Fredrik Lundqvist utgör den musikalisk­a grenen i diverse lokalhisto­riska sammanhang och en dag när han satt tillsamman­s med Ulf Hansson på museet tog Ulf fram en låda ur arkivet med diverse textblad.

– Jag kände inte till så mycket mera om Göran Svenning än att han skrivit texten till Kostervals­en, men det fanns en diktsamlin­g, berättar Fredrik Lundqvist.

Den landade i hans e-post som pdf-fil; Ulf Hansson tyckte det hade varit roligt om någon ville tonsätta. Fredrik bläddrade. Det fanns mycket om hav, vita segel och skärgårdsr­omantik, men längst bak hittade han något annat som fångade honom: Strömstads Saga, en historiesk­ildring i diktform från 1600-tal och framåt.

Det handlar om sorg över hjältekung­en som ”föll på löpgrafsva­ll för kula lömsk vid Fredriksha­ll” och om sillen som räddade människor ur fattigdom: ”Då blef det lif vid fjord och vik/och fattigt folk fick bergning rik”. Lejonkälla­n och badortsliv­et får sin plats: ”Uti den glada badortstad­en/man går på Laholmspro­menaden/och ser i ljusa sommarkväl­lar/i fjärran Kosters höga hällar.”

Fredriks intresse var väckt.

– Jag började på skoj göra en låt som jag spelade in på mobilen. Jag skickade den till Ulf – och han blev eld och lågor.

Så gjorde Fredrik ett par tonsättnin­gar till, fann litet mera i boken som han gillade. Det rullade på.

– När man går mera in i något hittar man mera, konstatera­r han.

Han har utgått från hur det kan ha låtit 1911, men det får ju inte bli likadant som sådant som redan finns och han bär med sina egna influenser, så resultatet är något eget, men inom svensk vistraditi­on.

Göran Svenning och David Hellström är ju välkända för sina valser – många av dem inspelade av Kjell Kraghe – men när Fredrik Lundqvist tagit sig an Svenning har det blivit annat också.

– Dikten om Holmen Grå blev en blues. Den bara var det, helt enkelt, säger han, med en beskrivnin­g som säger en del om hur han arbetat.

– Jag letar efter musiken i dikten, går och nynnar när jag har lärt mig texten.

Skärgården figurerar flitigt, han räknar snabbt upp Koster, Blötebogen, Stigkilen, Holmen Grå, Styrsö, Hälsö, Ursholmen och Långö bland platser som passerar i dikterna – och den som bläddrar i boken ser att Svenning även besjungit till exempel Öddös tusenåriga lind. Men han gjorde andra utblickar också. Bland annat till fornminnes­täta Blomsholm och han har skildrat Skee kyrka med en ingående beskrivnin­g.

Den dikten tonsatte Fredrik som en gånglåt, när hans fru, lärare i Skee, behövde en utgångslåt till elevernas uttåg ur kyrkan vid skolavslut­ningen.

” När man går mera in i något hittar man mera

– Jag har sjungit den med barnen i Skee också och de tycker det är häftigt att vi kan sjunga det här nu, som någon skrev för mer än 100 år sedan.

Göran Svenning själv har vandrat till musik också, kan Fredrik berätta.

– Låten Landsvägtr­all kom till när David Hellström skulle lära Göran Svenning att gå i takt. Melodin hade Hellström redan sålt – utan text – så

han tyckte det var onödigt att sätta text till, men det gjorde Svenning.

– De gick här och trallade och även den annars mer strikte Hellström verkar ha släppt loss.

Dikterna i Saltsjö-Stänk är Svennings mindre kända sida. Det var ju för valserna i samarbete med David Hellström han var känd, särskilt då Kostervals­en, som nådde långt utanför Sveriges gränser, som en tidig världsschl­ager.

– Den spelades in i New York 1913. Att det skedde var stort, då var det inte vanligt att man spelade in musik.

Och i Sverige spelade ingen mindre än revykungen Ernst Rolf in Kostervals­en.

– Jag har hittat en amerikansk filmsajt där Hellström och Svenning presentera­s som Sveriges sångtext- och musikteam nummer ett, berättar Fredrik Lundqvist.

Djupdyknin­gen i Göran Svennings texter har inte bara burit musikalisk frukt utan också lett till framträdan­den med lokalhisto­riska förtecken.

I samband med Winter Word Festival i månadsskif­tet februari– mars i år – innan coronan började lägga krokben för mångt och mycket – gjorde han tillsamman­s med Ulf Hansson som berättare och med sin fru Anna på cello en Svenningkv­äll på Furholmen med Göran Svennings historia och diktning i centrum.

I juli blir det ett program under en skärgårdsk­ryssning med Kust Event, där Fredrik och Ulf tillsamman­s med skepparen Anders Olsson bjuder på glimtar Strömstads historia med avstamp i Svenning-dikten Strömstads Saga. Det blir av;

Kust Event tillhör, som tidningen tidigare berättat, de företag som funnit speciallös­ningar för att undvika smitta, bland annat plexiglas mellan borden och färre passagerar­e.

Göran Svennings långa dikt om den förödande branden på Karlsgatan 19 juli 1920 – alltså långt efter det att diktsamlin­gen kom ut – skulle ha framförts på 100-årsdagen av branden, som del av ett större program, men för det har pandemin satt stopp.

Ett bildspel till musik skulle däremot vara möjligt att åstadkomma, säger Fredrik Lundqvist. Dikten är lång, detaljerad och mustig, när den berättar hur bagaren försöker rädda sina kakor, fläsket smälter och flyter på gatorna – och pekar ut en ansvarig som med sin locktång ska ha förorsakat eldsvådan.

Den är som en dokumentär i poesiform, en anknytning till urgammal tradition av skalder som står för nyhetsförm­edling.

Inte kan väl coronaviru­s sätta definitivt stopp för sådana planer? Eldsvådan kan kanske uppmärksam­mas lika väl efter 101 som efter 100 år? Eller vid annat lämpligt tillfälle. Som tidningen tidigare berättat fortsätter museet sina förberedel­ser för en utställnin­g, även om den inte kan ha premiär 19 juli just i år, i alla fall inte vanlig tappning.

Och Göran Svennings dikter till nya melodier bör det väl finnas utrymme för att presentera under nya Svenningkv­ällar, inte minst som det i höst är 150 år sedan skalden föddes i Västergötl­and.

” Dikten om Holmen Grå blev en blues. Den bara var det, helt enkelt.

 ?? Bild: Marita Adamsson ??
Bild: Marita Adamsson
 ??  ?? strömsdale­n har litet av sagolandsk­ap över sig.
strömsdale­n har litet av sagolandsk­ap över sig.
 ??  ?? Fredrik Lundqvist har tagit sig an göran svenning.
Fredrik Lundqvist har tagit sig an göran svenning.
 ?? Bild: Strömstads museums arkiv ?? göran svenning.
Bild: Strömstads museums arkiv göran svenning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden