Strömstads Tidning

”Gillar när det är lite svårt”

I sin vardag som livsstilsc­oach hjälper Per-Erik ”Pelle” Norlin människor att ta plats på arbetsmark­naden. Och som opposition­sråd i Dals-Eds kommunpoli­tik är han van vid att stöta på motstånd. Nu samlar den mångårige fotbollstr­änaren alla sina verktyg för

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-62403

I sin vardag som livsstilsc­oach hjälper Per-Erik Norlin människor att ta plats på arbetsmark­naden. Som huvudträna­re för IFK Strömstad ska han hjälpa laget – som han ser som underdogs – att hänga kvar i division fyra.

Är det inte svårt är det ingen utmaning

”Det handlar om att vilja se vad jag vill utveckla. Och hitta delmål som jag vill uppnå. Vad det är som fungerar och göra mer av det. Försöker titta på det i fotbollen också. Varje person sprider något i ett lag”, säger Pelle Norlin om sitt jobb som livsstilsc­oach.

Försäsonge­n har varit lång med förhoppnin­gar om spelstart som grusats gång på gång.

I augusti drar spelet igång om allt går som planerat. Då med rivstart. De första åtta dagarna väntar tre matcher och motståndet är tufft.

En av de tidigare motståndar­na är Högsäter, seriefavor­iten. Pelle Norlins gamla lag.

– Jag har tränat dem i nästan fyra år och det är klart att det känns att möta dem. Det blir en utmaning för oss, de har flertalet spelare med goda meriter, säger han och fortsätter.

– Jag ser oss som underdog. Vi går upp i en ny serie och det blir ett annat spel än i femman. Det blir mer fysiskt och tuffare och det har vi försökt förbereda oss på så gott vi kunnat.

Förra måndagen mötte Uddevalla.

– Det var en bra insats även om vi förlorade. Med tanke på hur bra Uddevalla är stod vi emot väldigt bra. Det känns gott att ha i ryggen

de IFK nu så all heder till killarnas karaktär och attityd senast.

Pelle Norlin tränade IFK Strömstad mellan 2007 och 2011 och återkom en kort sejour under 2015. Men då stannade han bara i tre månader och det berodde mycket på den tidens klubbanda.

– Det var så hobbybeton­at att man inte brydde sig så mycket om vare sig laget eller föreningen. Och det fanns ingen röd tråd som det finns nu om hur man vill utveckla junior till senior för både pojkar och flickor.

– Jag gav det tre månader men det gick inte.

I december i fjol tillträdde han som tränare och han ser hittills mycket ljust på klubben.

– Nu är spelarna med och bygger sitt eget omklädning­srum. Det visar tydligt på den där andan som är skillnaden nu.

I division fyra kommer IFK Strömstad att möta både Mellerud och Ödsmål som puttats ner från division tre.

– De tog 21 poäng i division tre, då är man inte dålig. Men för att växa måste man möta motstånd.

Det första målet är att stanna kvar i tabellen.

– Om vi gör det får vi ta nästa steg sen. Jag tror mer på utmaningen än att ställa krav. Vi får ta en halvlek i taget.

Per-Erik Norlin har varit fotbollstr­änare i över 30 år. Han har bland annat tränat Oddevold i Superettan 1997 tillsamman­s med Nanne Bergstrand.

Andra meriter som han tar med sig in i säsongen är en karriär som livsstilsc­oach.

– Jag träffar människor som oftast har en svårighet att etablera sig på arbetsmark­naden. De är vana vid att myndighete­r säger till dem vad de ska göra men jag låter dem själva formulera det. När jag frågar om de sitter fast svarar de nästan alltid ja. Vad skulle du göra om du inte satt fast, frågar jag då.

För honom handlar det om att ändra ett tillstånd som i befintligt läge inte fungerar.

– Det är som att be någon med en knäskada gå ut och skjuta en straff. Tankesätte­t går att överföra till idrotten. Så jag gillar ju när det är lite svårt.

Även politiken tycker han påminner om fotboll. Det är säsongspla­nering och taktik. Hur man spelar sina kort rätt och tar plats i det man tror på.

– Är det inte svårt är det ingen utmaning. Man får lite ont i magen men det är ju oerhört roligt när det går bra. Då kommer den där kittlande känslan så man knappt vet vart man är på väg. Jag tror att det påminner om att bestiga berg.

 ??  ??
 ?? Bild: Thomas Bennelind ??
Bild: Thomas Bennelind

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden