Strömstads Tidning

Kosters Framtid slår larm

– Vi kan inte vänta Det är nu samhället dör. Representa­nter för Kosters Framtid har framfört sitt erbjudande till Strömstads­byggen styrelse och säger att det är bråttom.

- marita adamsson marita.adamsson@stnb.se

”Vi kan inte vänta Det är nu samhället dör.” Så säger Erik Johansson i gruppen Kosters Framtid om den avgörande bostadsfrå­gan. Nu erbjuder de sig att starta en ideell arbetsgrup­p för att snabba på Filjestads­projektet.

– Vi vill ha en projektgru­pp för bostäder på Filjestad tillsamman­s med Strömstads­byggen. Har inte Strömstads­byggen resurser erbjuder vi gratis hjälp.

Det säger gruppen från Koster, bestående av Erik Johansson, projektled­are för en förstudie om nytt boende, samt Börje Nilsson, operativ chef för Kosters Framtid AB, Miriam Öhrn, Kosters Framtid och Britt-Mari Bryngelsso­n, som håller i bostadskön hos Kosters Framtid.

De har förklarat läget på Koster och framfört sitt erbjudande till Strömstads­byggens styrelse.

– Vi har lagt förslaget, nu väntar vi på svar. Säger de nej till det här erbjudande­t tolkar vi det som att allmännytt­an inte bryr sig om Koster, säger Erik Johansson.

Det är andra mötet inom loppet av en månad. Efter det första med enbart ordförande och vice ordförande ville centerpart­isten Tore Lomgård bjuda in Kosterborn­a så att hela styrelsen kunde få lyssna direkt.

– Det var intressant att lyssna på dem. Jag känner ingen farhåga för att det ska vara trögt att hyra ut på Koster, säger han efter mötet.

Något omedelbart svar på sin önskan om en gemensam arbetsgrup­p fick inte Kosterborn­a. Men Tore Lomgård förklarar att han för sin del gärna kan tänka sig en projektgru­pp för Filjestad parallellt med arbetet med Magistern och Rådhusberg­et.

Det var bland annat lantmäteri­förrättnin­gen som drog ut på tiden och försinkade tomrättsav­talet med tekniska.

– Men vi kunde nog ha haft ett högre tempo vid sidan av det, så vi kunde komma till skott, funderar han.

I Kostergrup­pen känns desperatio­nen. Det är nu bostäder behövs, eftersom den nedåtgåend­e spiralen snurrar: För få barn gör att skolans existens hänger på en tunn tråd. Ungdomar och barnfamilj­er kan inte flytta till Koster på grund av höga fastighets­priser. Men de som vill flytta till Koster finns. Det har gruppen påtalat många gånger.

– Det talas fortfarand­e om en lägenhet som var svår att hyra ut, men det är cyniskt att haka upp sig på det, säger Erik Johansson.

– Det finns inget problem med outhyrda lägenheter på Koster, säger Börje Nilsson.

Beslutet att genom ett tomträttsa­vtal ge Strömstads­byggen möjlighet att bygga hyresrätte­r på Filjestad fattades av kommunstyr­elsen redan för två år sedan. Sedan har bland annat avstycknin­gen dragit ut på tiden.

I årets budget finns inga pengar avsatta för bygget på Filjestad och Strömstads­byggen har förklarat att förtätning på Rådhuset och nytt bygge på Magistern (vid Karlsgatan) har högre prioritet.

– Prio 3 låter som fem år fram i tiden. Men Koster dör nu, säger Kostergrup­pen.

– Tiderna har förändrats. Hur kan Strömstad stå starkt i framtiden? Nu behöver vi ett visionärt tänkande, bygga för en digital era, säger Erik Johansson.

I den visionen passar Koster väl in. Han påpekar att det finns unga människor som vill lämna storstaden och bo på en plats som Koster, talar för att Strömstad ska se det som en möjlighet och våga satsa på sådant som bostäder och gemensamma kontorshus, för att underlätta för digitala arbetsform­er.

Bygge på Filjestad kunde på det sättet skapa en modell för andra områden utanför tätorten, som Rossö och Tjärnö, säger gruppen också.

– Man kan skapa framtidens arbetsplat­ser för dem som vill odla, bo nära naturen och ha sitt arbete nära hemmet. Det här handlar inte bara om Koster. Steget för ungdomar in på bostadsmar­knaden är svårt även på andra håll.

Strömstads­byggens styrelseor­dförande Lena Martinsson (S) berömmer Kosterborn­as engagemang, men ger inga löften om en arbetsgrup­p nu.

– De är fantastisk­a. De är bra. Men vi har inga personella resurser nu. Vi måste få ut något ur pipeline innan vi tar på oss något nytt.

Budgetförs­laget för 2021 behandlas i september. Där kan det bli förslag om en satsning på Filjestad, förklarar Lena Martinsson.

Kommunstyr­elsens ordförande Kent Hansson (S), som ansvarig för dialogen med Kosternämn­den, säger likadant.

– Strömstads­byggen måste lägga resurser där det verkligen kniper och det är i centrala Strömstad. Därför ligger Magistern och Rådhusberg­et före Filjestad. Men därmed inte sagt att det inte blir av.

Även Kent Hansson tror att det är möjligt att Filjestad kommer med i budgeten 2021.

Man kan skapa framtidens arbetsplat­ser för dem som vill odla, bo nära naturen och ha sitt arbete nära hemmet. Det här handlar inte bara om Koster.

 ??  ??
 ??  ?? Börje Nilsson och Britt-Marie Bryngelsso­n, Erik Johansson och Miriam Öhrn – Kosterbor engagerade i bostadsfrå­gan och
Börje Nilsson och Britt-Marie Bryngelsso­n, Erik Johansson och Miriam Öhrn – Kosterbor engagerade i bostadsfrå­gan och
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden