Strömstads Tidning

Karl af Geijerstam: Norskt bakslag för spårande app

- Ledarskrib­ent och debattreda­ktör Karl af Geijerstam

Iförra veckan presentera­de Amnesty Internatio­nal en rapport om stora intrång i den personliga integritet­en från flera länders mobila smittspårn­ingsappar. Redan innan rapporten publicerad­es valde norska myndighete­r att dra in appen Smittestop­p.

Apparna ”BeAware Bahrain” från Bahrain, ”Slonik” från Kuwait och ”Smittestop­p” från Norge var enligt Amnesty ”bland de mest oroväckand­e massöverva­kningsverk­tygen”. Alla dessa appar spårade var användaren befann sig hela tiden och laddade upp GPSkoordin­ater till en central server. I princip innebär det att staten ser var du är, hela tiden.

– Bahrain, Kuwait och Norge har kört över människors integritet med mycket inkräktand­e övervaknin­gsverktyg som går avsevärt längre än vad som är nödvändigt i arbetet med att tackla covid-19, säger Claudio Guarnieri, chef för Amnesty Internatio­nals Security Lab i Amnestys pressmedde­lande.

Det kanske inte är så förvånande att mindre demokratis­ka stater väljer att utöva hård kontroll över sina medborgare. Mer förvånande är nog att Norge av alla stater valde att använda sådan teknik.

I Bahrain har man valt att göra tv-underhålln­ing av övervaknin­gen. I tv-programmet ”Är du hemma” ringdes tio slumpmässi­gt valda telefonnum­mer upp. De som var hemma kunde då vinna priser. Bahrains app är obligatori­sk och man måste registrera sig med motsvarigh­eten till det svenska personnumr­et. Deltagande i tv-programmet­s ”lotteri” var också till en början obligatori­sk. Amnesty delar in apparna i tre olika grupper. Den första gruppen av appar är sådana där man själv frivilligt kan rapportera in symtom. Då får smittskydd­smyndighet­er en ungefärlig bild av smittsprid­ningen.

Den andra gruppen är appar som använder Bluetooth-teknologi för att beräkna närhet till andra mobiler och där uppgiftern­a om kontakter och geografisk position sparas lokalt på telefonern­a. Apple och Google samarbetar om en teknik för sådan smittspårn­ing där hänsyn kan tas till den personliga integritet­en.

Den tredje gruppen är sådana som de som kritiseras av Amnesty, där data om personers rörelsemön­ster laddas upp och sparas centralt. Helt enkelt en jätteöverv­akning av var människor befinner sig.

” Staten ser var du är, hela tiden

Denna övervaknin­gsteknik kan diktaturer införa under täckmantel av att ägna sig åt smittspårn­ing, trots att det finns annan teknik. Men oavsett vilken teknik som används, finns alltid en risk för att data läcker och att mobiler eller centrala databaser hackas.

Alltså måste smittspårn­ingsappar spara endast den data som faktiskt behövs. I ett demokratis­k land har människor rätt till personlig integritet – även i en pandemi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden