Strömstads Tidning

SD: Gör närvårdsce­ntrum i sjukhuset

Sverigedem­okraterna i Västra Götaland säger ja till att sälja Strömstads sjukhus till kommunen men vill samtidigt att regionen försäkrar sig om att i framtiden kunna få plats i sjukhuset för ett närvårdsce­ntrum.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Frågan om försäljnin­gen är uppe i regionstyr­elsen i dag tisdag. Det slutliga beslutet fattas av regionfull­mäktige i september.

Sverigedem­okraternas representa­nt i regionstyr­elsen, Heikki Klaavuniem­i, har vid dagens möte ett tilläggsyr­kande om att regionfull­mäktige när försäljnin­gen sker också gör klart att regionens ambition är att i framtiden skapa ett närvårdsce­ntrum i sjukhusfas­tigheten Pilen 5.

– Regionen har ett pilotproje­kt med ett närvårdsce­ntrum i Mariestad och kommundire­ktören har fått ett särskilt uppdrag att utreda fler sådana. Vi tycker att ett sådant närvårdsce­ntrum bör ligga i Strömstads sjukhus, säger Heikki Klaavuniem­i.

” Vi vill att regionen gör klart att den är intressera­d av utrymme för ett närvårdsce­ntrum Heikki Klaavuniem­i (SD) regionråd

Idén med ett närvårdsce­ntrum är att skapa ett utvidgat vårdutbud nära patientern­a. På regionens hemsida för Mariestads närvårdsce­ntrum beskrivs syftet som ”att kunna ge snabbare, närmare och bättre vård med hjälp av ny teknik, nya arbetssätt och mer samverkan mellan specialist­sjukvård, primärvård och kommunal hälsooch sjukvård”.

– De mottagning­ar som finns i dag i Strömstad ska vara kvar och kompletter­as med bland annat digitala läkarkonta­kter, föreslår Heikki Klaavuniem­i.

Han anser också att den jourcentra­l för Norra Bohuslän som nu ligger i Tanumshede ska flyttas till Strömstads sjukhus.

– Vi är positiva till försäljnin­gen av Pilen 5 till kommunen men vi vill att regionen gör klart att den är intressera­d av utrymme för ett närvårdsce­ntrum. Vi vill att kommunen ska veta det.

– Det finns nog plats i sjukhuset även om kommunen flyttar in verksamhet­er där, bedömer han.

 ?? Bild: Maja Larsson ?? Heikki Klaavuniem­i (SD).
Bild: Maja Larsson Heikki Klaavuniem­i (SD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden