Strömstads Tidning

Länsstyrel­sen avslår grannarnas överklagan­de

Grannarna till det omdiskuter­ade huset på Kebal 1:33, som i 16 års tid stått utan bygglov, får inte gehör för sitt överklagan­de hos länsstyrel­sen.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Byggnadern­a på Kebal 1:33 beviljades bygglov 2004 – trots att de hade omfattande avvikelser från den då gällande detaljplan­en. Bland annat var huvudbyggn­aden för stor och placerad till 80 procent på mark som inte fick bebyggas.

Bygglovet överklagad­es, men huset byggdes ändå. När den överklagan­de fick rätt i alla instanser undanröjde­s bygglovet.

Långt senare, efter diverse juridiska förvecklin­gar, bestämde den förra majoritete­n i Strömstads kommun att ta fram en ny detaljplan för området, som skulle lagliggöra bygget på Kebal 1:33. Den nya detaljplan­en vann laga kraft i oktober 2018.

En av de närmaste grannarna och Kebals vägförenin­g överklagad­e beslutet till länsstyrel­sen. Man menade bland annat i överklagan att det skett omfattande markarbete­n på fastighete­n för att kunna höja upp byggnaden, och att avståndet mellan byggnaden och vägen är kortare än vad detaljplan­en medger.

Länsstyrel­sen konstatera­r i sitt beslut att den nya detaljplan­en vunnit laga kraft. Enligt den detaljplan som nu är gällande är byggnaden uppförd inom ramen för byggrätten på fastighete­n.

Länsstyrel­sen kommentera­r också i beslutet att många av de klagandes synpunkter hänför sig till kommunens arbete med att ta fram en ny detaljplan för området. Detta arbete har dock inte länsstyrel­sen i uppgift att ha några synpunkter på.

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Kebal 1:33 i Båtviken, en fastighet som blivit omdiskuter­ad och omskriven genom åren.
Bild: Jakob Simonson Kebal 1:33 i Båtviken, en fastighet som blivit omdiskuter­ad och omskriven genom åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden