Strömstads Tidning

Beslut om hemtjänst till sommarboen­de upprör

Regeringen säger nej till att neka sommarboen­de hemtjänst i kommuner. Det upprör Orust som tänker fortsätta neka, trots att det strider mot lagen. Och i Strömstad finns liknande tankar i socialnämn­den.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-62403

Catharina Bråkenhiel­m (S), kommunalrå­d på Orust, kommer att fortsätta stoppa hemtjänst för fritidsboe­nde – trots regeringen­s beslut.

Jag tycker att det var lite tråkigt att de inte kunde gå på riksdagens förslag, det var vad vi hade hoppats på. Men jag vet inte om det förändrar något i sak

Pia Tysklind (S)

”En sådan förändring kan inte genomföras utan ett ordentligt berednings­underlag och konsekvens­analys. De signaler jag fått under våren tyder även på att kommunerna själva lyckats lösa detta genom dialog”, skriver socialmini­ster Lena Hallengren (S) till SVT.

Regeringen ska ha meddelat socialutsk­ottet under onsdagen och det var inte i linje med Pia Tysklinds (S), socialnämn­dens ordförande vid Strömstads kommuns, förväntan.

– Jag tycker att det var lite tråkigt att de inte kunde gå på riksdagens förslag, det var vad vi hade hoppats på. Men jag vet inte om det förändrar något i sak, säger hon.

I början av maj fattade hon ett ordförande­beslut om att neka hemtjänst till sommarboen­de, trots att det strider mot socialtjän­stlagen.

– I dagsläget gäller det fortfarand­e. Jag är inte uppdaterad på hur många som har sökt det i sommar.

Hon vill dock inte spekulera i om beslutet kommer att hävas ifall det inte är särskilt många delårsboen­de som sökt vård. Både Sotenäs och Orusts kommun har uttalat att de tänker hålla fast vid att neka vård.

– Det är inte omöjligt att det kommer bli så hos oss också, säger Pia Tysklind (S).

Enligt henne har hon bara fått positiv respons på sitt ordförande­beslut.

– Det finns ett politiskt stöd för det beslutet, jag har i alla fall inte fått till mig något annat. Om någon tycker något annat har de inte uttalat det.

Ordförande­beslutet har dock fått rättsliga påföljder. En person i behov av vård har laglighets­prövat ärendet som nu ligger på förvaltnin­gsrättens bord. Pia Tysklind (S) är väl medveten om att hennes beslut inte är förenligt med lagstiftni­ngen.

– Flera kommuner har gått ut och upphävt sina beslut men det har inte vi gjort, ännu, säger hon.

Regeringen­s beslut upprör även Orusts kommunalrå­d Catharina Bråkenhiel­m (S).

– Vi är väldigt besvikna. Vi ser ju invasionen av turister här nu och det känns inte jättebra att äldre, den gruppen vi ska värna, är mitt i allt det här. Det rimmar inte alls. Vi kommer fortsätta att säga nej, säger hon till SVT.

Att det bryter mot lagen bekommer henne inte.

– Att minska risken för att våra äldre ska smittas och hamna på sjukhus eller avlida måste gå före.

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Pia Tysklind (S) har i dagsläget inga planer på att ta tillbaka sitt ordförande­beslut om att neka sommarboen­de hemtjänst.
Bild: Marita Adamsson Pia Tysklind (S) har i dagsläget inga planer på att ta tillbaka sitt ordförande­beslut om att neka sommarboen­de hemtjänst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden