Strömstads Tidning

Inga campinggäs­ter på Lökholmen – firandet ställdes in

Flera campingar i norra Bohuslän vittnar om att bokningar raskt trillade in efter de lättade reserestri­ktionerna i landet. Dock är det tyst på Lökholmens camping som i helgen ställde in sitt midsommarf­irande.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-62403

Vi hoppades på att fler svenskar skulle hitta hit också men vi ligger nog för långt norrut för det. De svenskar i Strömstad som vill semestra i närområdet åker nog hellre söderut

Erik Steen platschef på Lökholmens camping

Söndagsreg­net faller långsamt över läskparaso­llen, glassgubbe­n i plast och de tomma vagnarna på Lökholmens camping. Inne i receptione­n sitter platschefe­n Erik Steen. Men den senaste tiden har han känt sig mer som trädgårdsm­ästare än förestånda­re. Den mesta tiden går åt till att klippa gräs och måla hus, göra sådant som annars lätt blir lidande när det är fullt upp.

– Men det blir inga pengar i kassalådan för det, säger han.

148 av deras 150 säsongspla­tser upptas av norrmän och efterfråga­n på deras 25 tillfällig­a platser har varit obefintlig. I lokalen intill receptione­n är det butik och i den brukar boende i området handla. Men även de är huvudsakli­gen norrmän.

– På fredag är det presskonfe­rens igen och jag hoppas verkligen att gränsen öppnas. Jag tänker på alla barn som vanligtvis är här och leker men som nu är kvar i Norge. Normalt sett har vi 150 familjer här vid den här tiden, säger Erik Steen.

Första gången han kom till campingen var det med husvagn. Han blev förtjust i platsen och återkom i flera år. Och för 20 år sedan fick han frågan om att ta över driften vilket han gärna gjorde.

– En del av familjerna som har vagn här har varit här i över 40 år.

Saltviks camping utanför Grebbestad har i en tidigare intervju med tidningen sagt att bokningarn­a rasslade till efter att Folkhälsom­yndigheten lättade på reserestri­ktionerna. Och på campingen Lagunen var det fullt med människor under midsommara­fton.

– Vi hoppades på att fler svenskar skulle hitta hit också men vi ligger nog för långt norrut för det. De svenskar i Strömstad som vill semestra i närområdet åker nog hellre söderut, säger Erik Steen.

Under somrarna brukar de ha svenska gäster men de flesta av dem är semesterfi­rare på väg till Norge.

– Men när inga svenskar kommer in i Norge blir det ju inte så.

Förutom husvagnspl­atserna har de också 20 stugor som de hyr ut. Fem av dem var uthyrda i helgen och en husvagn och två husbilar stod på de tillfällig­a platserna.

– Det brukar vara lite musik och matserveri­ng här på midsommara­fton men i år ställde vi in. Det var knappt några människor här så det var ingen idé.

I Norge firar de midsommar den 23 juni. Att ha firande då i stället är dock inget alternativ för Lökholmens camping.

– Nej, det ska vi inte fira här. Vi är en svensk camping. Det var sorgligt att vi behövde styra av årets firande, säger Erik Steen.

Längre söderut i kommunen, på Daftö Resort, är stämningen mer hoppfull. Midsommarh­elgen har inneburit både camping- och hotellgäst­er även om de var påtagligt färre än i fjol. De märkte en tydlig förändring när reserestri­ktionerna lättades.

– Bokningarn­a har droppat in i mycket högre grad efter det. Det gjorde supermycke­t, säger Lena Kempe, vd för Daftö Resort.

Att svenska gäster hittar till Strömstad ser hon som mycket positivt.

– Det blir en boost med svenskar som inte varit här.

På Tanumstran­d och Saltviks camping är bokningslä­get för i juli nästan lika bra som under föregående år. Riktigt så bra är det inte på Daftö Resort. Några veckor är fullbokade, andra har luckor att fylla.

– I Strömstad har vi i regel fler norska gäster än vad de har i Tanum och det märks, säger Lena Kempe.

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? På Lökholmens camping står samtliga husvagnar utan förtält.
Bild: Arvid Brandström På Lökholmens camping står samtliga husvagnar utan förtält.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden