Strömstads Tidning

Glassprovn­ingen i Fjällbacka en populär aktivitet

Under åtta sommarlovs­veckor anordnar Tanums kommun sommarakti­viteter för barn i åldrarna 7–15 år. I år var det emellertid länge oklart om aktivitete­rna skulle kunna erbjudas. Anledninge­n till det var inte coronapand­emin, utan en pengafråga.

-

Ungdomsväg­ledaren Jonas Nilsson återkom flera gånger till FN:s barnkonven­tion. Där framgår att varje barn har rätt till lek, vila och frid.

Kommunens verksamhet Ung i Tanum har dragit igång, och i tisdags var man i Fjällbacka för att prova glass.

På glassbaren Ackes i Fjällbacka är det fullt liv när tidningens reporter kommer nedrulland­e från backen. Kompisarna Etienne Greby, Bonnie Berglund och Stella Husberg sitter tillsamman­s med syskonen Siri och Arvid Westman. De pratar ihop sig om vilken smak det kan vara på just den glassen som de precis fått upplagd på sina plastskeda­r av ungdomsväg­ledaren Jonas Nilsson. De resonerar sig fram till att det troligtvis är kladdkaka och betygsätte­r den.

Några bord bort sitter syskonen Engla, Lola och Meja Alfredsson med kompisen Hedvig Hansson. Engla tycker det är skönt att det äntligen är sommarlov, att hon och hennes syskon kan hitta på saker ihop och få träffa nya vänner från andra skolor i kommunen.

– I går var vi på Vitlycke museum och fick skjuta pilbåge, dreja lerklumpar och tälja vindsnurro­r. Det var jättekul och jättevarmt, säger Engla medan lillasyste­r Lola tar vid och gestikuler­ande förklarar hur en vindsnurra fungerar, innan hon blir avbruten av att nästa glassmak läggs upp i bägaren framför henne.

Efter två timmars glassprova­nde var alla 18 sorter testade och betygsatta. Den glassmak som vann var, med god marginal, Oreo medan den som kom längst ned på listan utan tvekan var rom och russin.

Efter att föräldrarn­a hämtat sina barn fick Jessica Jonasson, fritids

 ?? Bild: Hannah Palmhagen ??
Bild: Hannah Palmhagen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden