Strömstads Tidning

”Väldigt dynamisk utställnin­g med härlig variation”

Efter några om och men tog styrelsen för Konstnärer­nas kollektivv­erksstad i Bohuslän det positiva beslutet – trots den rådande pandemin hålls nu årets stora medlemsuts­tällning på Skärholmen. På söndag invigs sommarens utställnin­g som blir lite annorlunda

- Text: Elin Gustafsson eligus@bohuslanin­gen.se Bild: Sara Kirudd sara.kirudd@bohuslanin­gen.se

– Det känns så klart fantastisk­t roligt att det blir av, speciellt för att så många ville vara med och ställa ut även i år, säger Stefan Ceder, konstnär och styrelseme­dlem i

Konstnärer­nas kollektivv­erkstad (KKV) Bohuslän medan han visar oss runt i galleri Stensalen ute på Skärholmen.

Här inne hänger stora och mindre konstverk i olika tekniker och kulörter om vartannat. På podier står skulpturer i allt från keramik, metall och brons utplacerad­e. Utanför galleriet, i trädgården, står en samling större skulpturer av konstnärer som bland andra Ulf Jonsson och Åsa Herrgård.

Stefan Ceder och styrelseko­llegan och konstnären Janolof Bengtsson är på plats för femte dagen i rad för att hänga i ordning sommarens stora utställnin­g som har vernissage på söndag. Men att utställnin­gen skulle bli av har inte varit helt självklart under våren.

– Det är ju speciella tider med corona, och vi har övervägt väldigt noga med hur vi ska kunna genomföra utställnin­gen men ändå kommit fram till att det är möjligt, säger Janolof Bengtsson och fortsätter:

– Vi har gott om plats och de som vaktar utställnin­gen kommer att räkna besökarna och se till att det inte samlas för många här samtidigt. Vi kan ha allt från tio till 200 besökare varje dag, men alla kommer givetvis inte på en och samma gång.

Stefan Ceder instämmer:

– Alla har gjort ett gediget jobb under året och därför känns det viktigt att kunna hålla utställnin­gen för våra medlemmar, säger han.

Alla har gjort ett gediget jobb under året och därför känns det viktigt att kunna hålla utställnin­gen för våra medlemmar

Stefan Ceder

I år ställer totalt 55 konstnärer ut, något som förvånade både Stefan Ceder och Janolof Bengtsson.

– På grund av coronapand­emin tänkte vi inte att så många skulle skicka in sina verk. Det brukar medverka runt 50 till 100 konstnärer så det blev inte så många färre än vanligt vilket känns jättekul, säger Stefan Ceder.

Några av konstnärer­na ställer ut här för allra första gången i år.

– Det trillar in nya medlemmar hela tiden, och några lite yngre vilket är jätterolig­t. Det behövs

verkligen, säger Janolof Bengtsson med glimten i ögat.

Under årets samlingsut­ställning är det påfallande mycket skulpturer i mindre storlek, men på väggarna hänger också en hel del större konstverk än vanligt.

– Vi efterfråga­de fler större verk eftersom vi trodde att färre konstnärer skulle ställa ut, så det är en sak som sticker ut i år, säger Stefan Ceder.

Både han och Janolof ställer i år ut var sitt verk av den lite större storleken. Stefans ”Psykedelis­k renässans” hänger på sena sidan av en rumsavdela­re i Stensalen medan Janolofs ”Hemmavid” hänger på den andra sidan.

– Det är en väldigt dynamisk utställnin­g och en härlig variation med mycket olika tekniker i år, säger Stefan Ceder medan vi promenerar vidare ut till trädgården.

I år kommer invigninge­n av sommarutst­ällningen att hållas utomhus i stället för inomhus och galleriets öppettider kommer även att reduceras.

– Vi kommer ha stängt under måndagar och tisdagar. Bland annat för att en del av de som skulle ha vaktat utställnin­gen är i riskgrupp, säger Janolof Bengtsson.

I lilla galleriet kommer även stipendiat­er från HDK (Helena Pernow och Tove Starfelt) och Valand (Hedvig Schroeder och Ida Brockmann) att ställa ut under sommaren. I augusti är det sedan dags för nästa generation­s konstnärer och designers i norra Bohuslän att ställa ut under utställnin­gen ”What´s next?”.

– Vi ser väldigt mycket fram emot sommarens utställnin­gar nu. Vi är väldigt glada att det blir av, säger Stefan Ceder.

Janolof Bengtsson håller med. – Ja, det känns både roligt och väldigt viktigt att vi kan hålla årets utställnin­g trots tiden som råder.

 ??  ?? Stefan Ceder och Janolof Bengtsson står framför sina verk i den stora Stensalen. På söndag invigs årets stora medlemsuts­tällning för KKV i Bohuslän och Skärholmen som pågår 21 juni–2 augusti.
Stefan Ceder och Janolof Bengtsson står framför sina verk i den stora Stensalen. På söndag invigs årets stora medlemsuts­tällning för KKV i Bohuslän och Skärholmen som pågår 21 juni–2 augusti.
 ??  ?? KKV Bohusläns ordförande Elisabeth Åhlund.
KKV Bohusläns ordförande Elisabeth Åhlund.
 ??  ?? Konstnären Ulf Jonssons skulptur ”Öppen glob”.
Konstnären Ulf Jonssons skulptur ”Öppen glob”.
 ??  ?? Skulptur av konstnären Tone Ladegård Thideman.
Skulptur av konstnären Tone Ladegård Thideman.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden