Strömstads Tidning

Små guidegrupp­er och coronastän­gd statarläng­a

Strömstads guidade stadsvandr­ingar har långa anor. De blir av även i år – men coronaanpa­ssade. Däremot håller Skee Hembygdsfö­rening inte öppet i Statarläng­an på Blomsholm i år.

- Marita Adamsson

Måndagskvä­llar är de historiska guidningar­nas tid i centrala Strömstad. Så även i år, men för att minska risken för smittsprid­ning begränsas gruppernas storlek.

– Vi kommer att ta med tolv personer per gång och det krävs föranmälan, berättar China Persson, en av fyra stadsguide­r.

Säsongen inleds också litet senare; stadsvandr­ingarna hålls enbart i juli, med start 6 juli och sedan ytterligar­e tre måndagskvä­llar.

Det betyder en guidning per guide, första kvällen leder Monica Olsson vandringen genom staden, andra faller på China Persson, tredje tar Nina Naess hand om och den fjärde är Britta Karlssons.

– Nu har vi fått klart att bokhandeln tar hand om förhandsbo­kningarna, via mejl eller personliga besök, berättar China Persson.

Situatione­n är annorlunda och oförutsägb­ar så ändringar kan komma, förklarar hon också.

– Vi följer Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner.

Ute i det fria kan guidningar genomföras med tillräckli­gt avstånd. Inomhus är det svårare och guidningar­na genom Stadshuset och dess fantasiegg­ande historia är därför inställda den här sommaren.

Detsamma gäller för berättarkv­ällarna och kaféet i Statarläng­an på Blomsholm, som Skee Hembygdsfö­rening håller i.

China Persson är aktiv även där och hon beklagar att det inte blir några arrangeman­g i den historiska Blomsholms­miljön i år.

– Men de flesta av dem som är engagerade i det här är 70-plussare så det går helt enkelt inte.

 ?? Bild: Linn Anglerfjor­d ?? China Persson ska guida i Strömstad även i sommar – men med färre deltagare i gruppen (Arkivbild).
Bild: Linn Anglerfjor­d China Persson ska guida i Strömstad även i sommar – men med färre deltagare i gruppen (Arkivbild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden