Strömstads Tidning

Min kille gillar inte när jag är vulgär – vad göra?

Tone Ahlborg svarar på frågor om sex och samlevnad

- Har du frågor till GP:s relationse­xperter? Mejla din fråga till fraga@gp.se

Min kille tycker inte om när jag är vulgär och säger fula ord. Jag skämtar gärna grovt vilket gör honom ”illa berörd” säger han. Jag misstänker att han tycker det är okvinnligt och gärna hade haft en traditione­ll och lite blyg kvinna. Hur mycket kan man kräva att få vara sig själv i en relation? Fundersam

Hej!

Din kille säger att han inte tycker om när du är vulgär och säger fula ord. Hur var du när ni träffades och började vara tillsamman­s, när han blev förälskad i dig? Betedde du dig likadant då? Är det ditt vanliga beteende eller är det något du börjat med på senare tid när relationen eventuellt förändrats till mer vardaglig?

Vad ingen partner tycker om, oavsett kön, är ju när någon skämtar grovt om en inför andra människor, vilket kan vara annorlunda mot när paret är på tu man hand. Fundera över om det handlar om brist på respekt för din partner eller om det bara är ett beteende som känns naturligt för dig, kanske beroende på den miljö och det språkbruk du vant dig vid. Hur stort tror du detta är ett irritation­smoment för din kille? Sätt er i lugn och ro och prata om det, fråga honom hur viktigt detta i ditt beteende är för honom. Om det framgår att detta är en stor sak för honom, kanske ni kan mötas på halva vägen, till exempel att du undviker att vara ”vulgär” när andra är i närheten. Fundera över i vilka situatione­r som din kille blir mest irriterad. Vid dessa tillfällen kanske du kan visa hänsyn genom att tänka på hur du uttrycker dig?

Men det är kanske något i hans beteende som du irriterar dig på. Samtalet blir ju lite mer jämlikt om båda parter kan ta upp irriterand­e inslag i den andres beteende. Formulera dig varsamt till exempel på följande sätt: ”Jag tycker att det är jobbigt när du… Jag skulle uppskatta om du kunde tänka på att…” utan att anklaga eller generalise­ra. Ta även upp och prata om det ni sätter värde på hos varandra. Därefter kan ni kanske enas om att ni tycker om varandra med era olika bra och även mindre bra sidor. Då kommer er relation så småningom kunna komma till den mogna nivå, där du känner att du kan vara dig själv och ändå omtyckt av din partner och han kan känna likadant.

Uttryck att det är ”Så här jag vill vara – då är jag mig själv”. Det är ju viktigt att du är dig själv, det vill säga den person du vill vara, särskilt om det är den person din partner blev förälskad i. En ska ju undvika att försöka göra om sin partner som person, men hens beteende går ju att påverka i önskad riktning. Det är ju en poäng med en parrelatio­n att parterna tillsamman­s under en längre tid kan ”slipa av varandras vassa kanter” till en mer harmonisk enhet, där båda ändå förblir två unika individer med respekt för varandras olikheter.

Handlar det kanske även om olika syn på kvinnans roll, så diskutera det med varandra. Hur ser din kille på kvinnors beteende och jämlika relationer? Det är kanske viktigt att du uttrycker hur du ser på din roll och vad som är viktigt för dig för hur ni ska kunna leva tillsamman­s med ömsesidig respekt. För övrigt är ju humor, om det inte är skadeglädj­e eller för mycket ironi inblandat, en viktig ingrediens i en bra relation. Det är ju bra för bägge parter att träna sig på att kunna distansera sig och skratta åt sig själv och sitt eget beteende. Vi beter oss ju alla lite tokigt emellanåt.

Avslutning­svis kan det ju vara spännande att leva i en relation och utvecklas tillsamman­s, så väl som var för sig, och ge varandra det spelrum som ni som par inbördes kan komma överens om genom återkomman­de samtal.

” Det är ju bra för bägge parter att träna sig på att kunna distansera sig och skratta åt sig själv och sitt eget beteende

 ?? Bild: Aleksandr Davydov ?? Samtalet blir mer jämlikt om båda parter kan ta upp irriterand­e inslag i den andres beteende.
Bild: Aleksandr Davydov Samtalet blir mer jämlikt om båda parter kan ta upp irriterand­e inslag i den andres beteende.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden