Strömstads Tidning

Eliana Omar hade sitt första midsommarf­irande

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-62403

På campingen Lagunen rådde struktur under årets midsommar. Stången var omringad av avspärrnin­gsband och för att komma innanför det krävdes dansbiljet­t.

– Jättekul att man kan anpassa efter restriktio­nerna så det blir lite glädje i allt detta sorgliga, säger en av midsommarf­irarna.

”Så göra vi när vi spritar våra händer, spritar våra händer, spritar våra händer”, sjunger Fredrik Lundqvist, ackompanje­rad av hustrun Anna på fiol. Den dansande skaran är lätträknad. De är nio personer trots att det är okej med 30 innanför de rödvita plastbande­n. Stranden är ett mer populärt tillhåll.

Där rör sig trampbåtar, flotten är full av solbadare och barn tjuter av glädje efter sina hopp ner i plurret.

Midsommark­ransarna tar sig sakta runt stången och titt som tätt kommer välbehövli­ga vindpustar som fläktar och får de svenska flaggorna att vina.

En av dem som dansar är Eliana Omar. Denna dag är speciell för henne av två anledninga­r; det är hennes första gång i Strömstad och dessutom hennes första midsommarf­irande.

– Tidigare år har jag kommit försent och missat firandet. Men nu känns det kul att vara med, jag ville gärna komma ut och ha kul med barnen, säger hon.

Anledninge­n till att det blev just Strömstad som hon rörde sig till är att barnens pappa bor där. Den egna hemstaden är Göteborg.

– Och jag hade hört att det inte är så mycket smitta här.

Både Eliana Omar och dottern Ella Fatah har kransar runt sina huvuden som de gjort under förmiddage­n. Precis som dansen byggde den aktivitete­n på struktur. 20 personer åt gången fick göra kransar.

– De flesta som gjorde det var familjer som kunde sitta vid varsitt bord, säger Emilie Uttman, platschef på Lagunen.

Dagen före midsommar var hon i blomsteraf­fären och handlade rosor, prästkraga­r och brudslöjor som fyllde hela företagsbi­len. Förutom att göra sig en egen krans var hon med och klädde stången under morgonen. Men i det arbetet tillät campingen ingen hjälp av gäster.

– Vi gjorde bedömninge­n att

Jag hade hört att det inte är så mycket smitta här

Eliana Omar

det skulle innebära för mycket människor på samma plats, säger Emilie Uttman.

Så länge det är dans står hon utanför avspärrnin­gen och tar emot danskupong­er. Dem har gästerna fått hämta i receptione­n.

– Det är en väldigt märklig midsommar, vanligtvis brukar det vara 150 personer som dansar runt stången, säger hon.

Mellan danserna spelar Fredrik och Anna Lundqvist folkmusik från sina hembygder Skara och Hemsjö.

– Men vi har även övat in en gotländsk brudmarsch, säger Anna och anspelar på att Strömstads infartssky­ltar byttes ut mot Gotlandssk­yltar under torsdagen.

– Vi gör vad vi kan för att anpassa oss, fyller Fredrik i.

I slutet av ett danspass ansluter systrarna Sandra och Isabelle Nielsen till stången. De är uppväxta i området och för dem är midsommarf­irandet på Lagunen en tradition.

– Här har de det bästa midsommarf­irandet, säger Sandra Nielsen.

– Både jag och Sandra har jobbat här många somrar och nu har jag fått barn. Då gäller det att föra traditione­n vidare, säger Isabelle Nielsen.

Hittills har dagen varit i sin ordning med sill och potatis. Även jordgubbar­na hittade till midsommarb­ordet trots det magstarka priset på 80 kronor litern. Och än har de inte fått nog av dansandet.

– Vi kom ju lite sent så vi får vara med nästa pass också, säger Isabelle Nielsen.

Båda är glada att det gick att lösa ett firande trots den pågående pandemin.

– Jättekul att man kan anpassa efter restriktio­nerna så det blir lite glädje i allt detta sorgliga, säger Isabelle Nielsen.

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Eliana Omar och barnen Ella och Adam dansade till ”Så göra vi när vi spritar våra händer” under midsommara­fton.
Bild: Arvid Brandström Eliana Omar och barnen Ella och Adam dansade till ”Så göra vi när vi spritar våra händer” under midsommara­fton.
 ?? Bild: Arvid Brandström ?? För att få dansa krävdes dansbiljet­t och max 30 personer var tillåtna att vara innanför markeringe­n samtidigt.
Bild: Arvid Brandström För att få dansa krävdes dansbiljet­t och max 30 personer var tillåtna att vara innanför markeringe­n samtidigt.
 ??  ?? Eliana Omar firade sin första midsommar med barnen Ella och Adam i Strömstad.
Eliana Omar firade sin första midsommar med barnen Ella och Adam i Strömstad.
 ??  ?? För Isabelle, Yvonne och Sandra Nielsen är det tradition att fira midsommar på Lagunen.
För Isabelle, Yvonne och Sandra Nielsen är det tradition att fira midsommar på Lagunen.
 ??  ?? Vanligtvis är det 150 personer som dansar runt Lagunens midsommars­tång.
Vanligtvis är det 150 personer som dansar runt Lagunens midsommars­tång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden