Strömstads Tidning

regeringen måste lyssna på bohusläns kommuner

-

Vi befinner oss i en svår och alldeles extraordin­är situation. Coronapand­emin har drabbat Sverige hårt med hittills drygt 5 000 döda. Nästan 9 av 10 som dött i covid-19 i Sverige har varit 70 år eller äldre. Många har dessutom haft underligga­nde sjukdomar och antingen bott på särskilda boenden eller varit beroende av hemtjänst och hemsjukvår­d.

Statistike­n talar sitt tydliga språk – det är livsviktig­t att skydda våra äldre från att bli smittade av det nya coronaviru­set.

Inom omsorgen arbetar personalen hårt för att hålla smittan borta från särskilda boenden och för att undvika att smittan sprids mellan omsorgstag­are. Personalen på särskilda boenden och i hemtjänste­n gör enastående insatser, både för att hålla smittan borta och för att ge alla omsorgstag­are en god vård och omsorg. Med restriktio­ner, besöksförb­ud liksom förändrade och mer tidskrävan­de arbetssätt är detta naturligtv­is såväl utmanande som påfrestand­e för personalen.

Vad som riskerar att sätta ytterligar­e press på omsorgen i våra kommuner är att många delårsboen­de också förväntar sig att få hemtjänst. Enligt vår uppfattnin­g är det dock orimligt att kommunerna nu under pågående pandemi ska vara skyldiga att ge hemtjänst till andra än de egna kommuninvå­narna. Därför har vi sedan tidigt i våras drivit på för en tillfällig ändring i socialtjän­stlagen så att kommunerna ska ha rätt att neka hemtjänst för personer med en annan bosättning­skommun.

Men ansvarig minister, socialmini­ster Lena Hallengren (S), har sagt nej och inte tagit till sig av de argument och underlag som vi och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har fört fram.

När så en riksdagsma­joritet den 3 juni uppmanade regeringen att agera i frågan trodde vi att regeringen skulle göra om och göra rätt. Tyvärr hade vi fel. Regeringen avfärdar nu vad en majoritet i riksdagen har ställt sig bakom med motivering­en att det är juridiskt komplicera­t att ta fram en tillfällig lag. Vi kan konstatera att allt är svårt och besvärligt när man inte vill.

Regeringen­s ovilja och regeringsp­artiernas nonchalans i frågan om hemtjänst till delårsboen­de är häpnadsväc­kande och närmast provocerad­e. När frågan debatterad­es i riksdagen sa socialutsk­ottets vice ordförande Kristina Nilsson (S) att inget ”visar att detta är, eller ens kommer att bli, ett problem”. Det är ett uttalande som tydligt bekräftar att man varken lyssnat eller förstått hur situatione­n är i kommuner likt våra.

För omsorgen i våra kommuner är sommarmåna­derna varje år oerhört utmanande. Då ska omsorg ges till den bofasta befolkning­en och dessutom till ett stort antal sommargäst­er. Detta samtidigt som den ordinarie personalen önskar ta ut sin lagstadgad­e semester. Denna sommar är utmaningen både större och allvarliga­re. Därför behöver kommunerna nu få rätt att neka hemtjänst för personer med en annan bosättning­skommun. Våra kommuner kommer alltid anstränga sig för att möta de behov och önskemål som finns. Vi vill välkomna gäster och delårsboen­de men i denna exceptione­lla situation behöver vi ha rätt att prioritera omsorgen till våra åretruntbo­ende om trycket på omsorgen annars blir för stort.

Regeringen­s ovilja att göra en tillfällig lättnad i lagstiftni­ngen tvingar nu våra och många andra kommuner till ett svårt val. Antingen att bryta mot lagen eller att ytterligar­e öka pressen på en redan hårt belastad verksamhet.

Ett ökat tryck på omsorgen i våra kommuner innebär ökad stress för personalen vilket i sin tur ökar risken för fel och misstag.

Fel och misstag som under pågående pandemi kan få ödesdigra konsekvens­er.

Johan hultberg (m) Riksdagsle­damot från Fyrbodal och ledamot av riksdagens socialutsk­ott simone Fischer cederbratt (m) Ledamot i socialnämn­den, Strömstad birgitta nilsson (m)

1:e vice ordförande omsorgsnäm­nden, Tanum nils Olof bengtson (m) Ordförande i omsorgsnäm­nden, Sotenäs henrik sundström (m)

1:e vice ordförande socialnämn­den, Uddevalla hilden talje (m)

Ledamot i utskottet för omsorg, Orust philip nordqvist (m),

Ledamot i socialnämn­den, Lysekil

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Simone Fischer Cederbratt (M) är en av debattörer­na som vill att regeringen ska tänka om vad gäller hemtjänst till fritidsboe­nde.
Bild: Thomas Bennelind Simone Fischer Cederbratt (M) är en av debattörer­na som vill att regeringen ska tänka om vad gäller hemtjänst till fritidsboe­nde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden