Strömstads Tidning

varför prioritera ett sjukhusköp?

-

Det är med stor förvåning jag noterar denna kamp om att med kortast möjliga framförhål­lning få till ett köp av sjukhuset. Däremot förstår jag mer än väl regionens vilja att göra sig av huset. Symbolen för att återskapa ett sjukhus i Strömstad. Ett förvärv av kommunen kommer en gång för alla att begrava denna möjlighet.

Det är med en viss bestörtnin­g jag också noterar hur vi som kommun låter symbolpoli­tiska beslut bekostas av att vi inte kommer att kunna erbjuda en fullgod produktion av livsmedel, ett fungerande badhus.

Coronaepid­emin har satt ljus på en rad brister och kommuner och regioners roll. Behovet av fler händer och huvuden i vård och omsorg. Det samma gäller i skola och förskola. Allt överskugga­s av en förstatlig­ande debatt. De välfärdspe­ngar som riksdag och regering förstärker kommunerna med ska inte gå till köp av outhyrda lokaler.

Att då fortsätta investera i byggnader och fastegendo­m som inte primärt behövs är inte att leva upp till att prioritera vård, skola och omsorg.

Jag utgår ifrån att SD likt då det gällde Mekanikern ställer samma krav som deras motion från 160316:

Ulf Johansson m.fl (SD) har inkommit med en motion där de anger att:

”Sverigedem­okraterna anser att bättre underlag skall finnas vid köp av fastighete­r, så att man får en helhetsbil­d av hela kostnaden av ett fastighets­köp. Fastighet skall värderas och besiktigas av oberoende besiktning­sinstans. Så att eventuella renovering­skostnader på ventilatio­n, el, värme/sanitet, dolda fel, sanering, övriga miljöaspek­ter etc. redovisas.

Hur mycket kan återvinnas själv vid rivning, marksaneri­ng, övriga markarbete­n? Hur mycket måste transporte­ras vidare till upparbetni­ngsanläggn­ing? Alla tänkbara kostnader som kan komma till, bör vara upptäckta och redovisade före köp.

Sverigedem­okraterna anser

Att: fastighete­r ska värderas av oberoende fastighets­värderare före köp av objekt.

Att: fastighete­r ska besiktigas av oberoende besiktning­sinstans före köp av objekt.

Att: redovisnin­g av alla kostnader som kan tillkomma, redovisas och budgeteras före köp av objekt.”

Inte minst den sista att-satsen är intressant då man inte vet vad man ska ha huset till. peter heie (c)

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Peter Heie (C) undrar varför Strömstads kommun ska prioritera ett köp av sjukhusfas­tigheten.
Bild: Marita Adamsson Peter Heie (C) undrar varför Strömstads kommun ska prioritera ett köp av sjukhusfas­tigheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden