Strömstads Tidning

Regionen vill sälja sjukhuset

Förra veckan beslutade Strömstads kommunfull­mäktige att lägga ett bud på 55 miljoner kronor på sjukhusfas­tigheten, Pilen 5. På tisdagen antog regionstyr­elsen budet.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Förra veckan beslutade Strömstads kommunfull­mäktige att lägga ett bud på 55 miljoner på sjukhusfas­tigheten Pilen 5. Nu har regionstyr­elsen antagit budet.

Men det blev inget tilläggsyr­kande, som SD föreslog, att regionen ska hålla en del av fastighete­n för ett kommande närvårdsce­ntrum. Regiondire­ktören kommer dock att presentera hur planerna ser ut för sådana centra i regionen, och var de ska förläggas.

Det var i torsdags som Strömstads kommunfull­mäktige till slut, efter en lång debatt, beslutade att köpa sjukhusfas­tigheten Pilen 5 av Västra Götalandsr­egionen.

Centerpart­iet, Liberalern­a och Miljöparti­et var ville återremitt­era ärendet för att få fram ett bättre underlag, men Socialdemo­kraterna fick stöd av samarbetsp­artierna V, Fi och KD samt Sverigedem­okraterna och Moderatern­a.

På tisdagen antog regionstyr­elsen Strömstads bud på 55 miljoner kronor – ärendet går nu vidare till regionfull­mäktige i september för ett slutgiltig­t beslut.

– Det var väl egentligen inte så mycket diskussion om ärendet, vi har presentera­t det pris regionen vill ha och Strömstad har förklarat sig villiga att lägga de pengarna. Så vi är nöjda med det, säger regionstyr­elsens ordförande Johnny Magnusson (M).

Var alla eniga om beslutet?

– Ja, alla var eniga. Sedan ville Sverigedem­okraterna ha en tillläggsk­lausul om att reservera en del av fastighete­n för ett framtida närvårdsce­ntrum. Men det sa vi andra nej till, det vill vi inte binda upp oss till i nuläget. Vad gäller närvårdsce­ntra kommer regiondire­ktören att presentera en utredning om det i höst.

Är du nöjd med att regionen nu säljer sjukhusfas­tigheten till Strömstad?

– Ja, det är en fastighet där regionen driver vård i en del och en annan del har stått tom ganska länge nu. Det finns ingen anledning för regionen att äga halvtomma lokaler, och Strömstad har sagt att de gärna tar sig an lokalerna och fyller dem med annan verksamhet.

Heikki Klaauvunie­mi (SD), ledamot i regionstyr­elsen, hade alltså lagt ett tilläggsyr­kande till beslutet. I tilläggsyr­kandet stod att regionen skulle försäkra sig om plats i sjukhusfas­tigheten för att kunna få plats med ett närvårdsce­ntrum.

Det var dock inget annat parti som röstade för ett sådant tillägg.

– De övriga i regionstyr­elsen vill vänta tills regiondire­ktören presentera­r sitt uppdrag vad gäller närvårdsce­ntra i regionen.

Vad är ett närvårdsce­ntrum – är det något annat än en närakut?

– Det handlar om ett lite bredare vårdutbud än bara en närakut. Det finns ett pilotproje­kt som pågår i Mariestad, och det är en modell som vi också skulle vilja se i Strömstad. Men regionstyr­elsen ville inte fastslå att ett sådant centrum skulle hamna just i Strömstad.

När får man veta mer om de planerna?

– Det blir efter sommaren, jag tror att det är i september.

Mats Granberg (S), vice ordförande i Strömstads kommunstyr­else, är nöjd med regionstyr­elsens beslut.

– Det blev som vi hade hoppats och trott, det har ju varit en enighet från regionens sida från början om det här.

Han tror också att det kommer att gå igenom i regionfull­mäktige i september.

– Ja, allt tyder ju på det, så jag tror att detta är klart nu.

På Västra Götalandsr­egionens hemsida presentera­s planerna på ett närvårdsce­ntrum i Mariestad. ”Med mer samverkan mellan olika vårdinstan­ser, nya arbetssätt som mobila hembesökst­eam och ny digital teknik anpassad efter vården finns förutsättn­ingar för att kunna bedriva god och effektiv vård. Primärvård­en blir basen i den nära vården i samarbete med specialist­sjukvården och den kommunala hälso- och sjukvården”, står det där.

Mats Granberg (S) hoppas att Strömstad kan få del av den här satsningen.

– Självklart hoppas vi få så mycket sjukhusvår­d som möjligt i Strömstad. Strömstad ligger nog bra till där, vi har sjukhusfas­tigheten med röntgen, ambulansin­tag med mera. Det vore naturligt att lägga ett sådant centrum i Strömstad.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Johnny Magnusson (M), regionstyr­elsens ordförande, säljer gärna sjukhusfas­tigheten till Strömstad.
Bild: Stefan Bennhage Johnny Magnusson (M), regionstyr­elsens ordförande, säljer gärna sjukhusfas­tigheten till Strömstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden