Strömstads Tidning

Rensar havet på spökfiskan­de tinor

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-62403

Det är väldigt liten chans att man får upp något om man tänker på hur smalt draggarna når. Men om man ser vilka mängder vi fått upp hittills förstår man att det finns många burar i havet.

Karl Kahlman

Längs Bohuskuste­n ligger tusentals tappade hummertino­r och spökfiskar. Sedan ett år tillbaka finkammas Tanums och Sotenäs havsbotten i jakt på de förlorade fiskeredsk­apen. Resultaten har hittills varit så goda att projektet nu tilldelats pengar för att fortsätta arbetet i flera år framöver. Förutom ett ökat hummerbest­ånd finns en förhoppnin­g om att torsken ska räddas.

Den fisk som simmar in i en tappad tina svälter med största sannolikhe­t ihjäl. Därefter blir den mat till kräftdjur som också lockas in i buren. När de gått samma öde till mötes som fisken är det dags för nästa fena att simma in. Så kan det fortgå i tjugo års tid.

Förr var burarna tillverkad­e i trä och näten av bomull. Då dröjde det högst ett par år innan stommen eller nätet ruttnat vilket gjorde att fångsten kunde ta sig ut. Men sedan många år tillverkas tinorna i regel av stål med duk av nylon eller annat syntetiskt material som bryts ner betydligt långsammar­e.

Den här eftermidda­gen har Per-Olof Samuelsson åkt till Fjällbacka för att hämta spökfisker­edskap som kräftfiska­ren Karl Kahlman samlat in ihop med sin svåger. Bakom sjöboden tornar högen av burar, ryssjor och linor upp sig. Den ska visa sig fylla hela det gallersläp som PerOlof Samuelsson har med sig.

Han leder spökfiskep­rojektet vid Tanums och Sotenäs kommun, som är sprunget ur ett bidrag från länsstyrel­sen på 1,2 miljoner kronor. Det tilldelade­s kommunerna i augusti i fjol och sedan dess har över 400 tinor fiskats upp – i södra Tanum.

För att samla ihop spökfisker­edskap draggar yrkesfiska­re efter sina båtar. På grundare vatten verkar proffsdyka­re och en undervatte­nsrobot med gripklo används också i arbetet.

– Vi har två draggar i en lina på släp. Det gäller att köra långsamt och så fort det nappar drar vi upp den, säger Karl Kahlman.

Han slänger en blick över högen utanför sjöboden.

– Det där har vi samlat ihop under fyra turer, säger han.

Per-Olof Samuelsson menar att det tappas mellan 3 000 och 4 000 tinor längs västkusten varje år. Den uppskattni­ngen är baserad på intervjuer han gjort med både fritidsfis­kare och yrkesfiska­re.

– Om man multiplice­rar det med 20 år så kan man få ett hum om hur omfattande spökfisket är, säger han.

Karl Kahlman betvivlar inte siffran. När han tillfrågad­es om att hjälpa till i projektet kom inte spökfiskep­roblematik­en som en nyhet. Varje år händer det att han tappar en eller ett par burar. Det beror enligt honom nästan alltid på grund av att någon båt kört över linan som kulan är fäst i. När det händer draggar han i vattnet för att få upp tinan igen, då händer det inte sällan att även andra fiskeredsk­ap kommer med upp.

– Vissa ställen är mer koncentrer­ade än andra. Det är väldigt liten chans att man får upp något om man tänker på hur smalt draggarna når. Men om man ser vilka mängder vi fått upp hittills förstår man att det finns många burar i havet.

Att arbetet kommit igång gläder honom. Förutom att dragga är han också med och strandstäd­ar.

– När jag var liten slängdes allt i sjön. Det var en soptipp men nu är det tvärtom, folk har vaknat, säger Karl Kahlman.

I maj tilldelade­s projektet ytterligar­e 1,9 miljoner kronor av länsstyrel­sen. Pengarna ska användas till att rensa havsbotten kring Väderöarna på fiskeredsk­ap. Där är det dock inte tillåtet att dragga utan arbetet ska genomföras med dykare och undervatte­nsrobot för att skona botten. Per-Olof Samuelsson menar dock att skadan som draggen gör är betydligt mindre än den verkan som de tappade redskapen gör.

– Vi draggar aldrig över ålgräsänga­r eller musselodli­ngar. Och den lilla rispa man kan göra på botten är

mycket mindre än spökfisket­s skada, säger han.

Vad som skulle kunna förebygga tappade tinor har båda tankar om. Många släpper sina burar i farleder där linorna lätt kapas av passerande båtar. Det är heller inte ovanligt att linorna är för korta.

– När du släpper den kanske det är fint väder och det ser bra ut. Men sen kommer det en storm och då blåser den iväg på djupare vatten och kulan kommer under ytan. Eller så är det strömt, säger Karl Kahlman.

Dessutom menar han att det är viktigt att man känner till hur botten ser ut där man släpper tinan. Så att man inte släpper tinan vid en brant där den rullar djupare än befarat. För några år sedan gjordes ett samarbete mellan Kosterhave­ts nationalpa­rk och marinbiolo­giska institutet på Tjärnö med anledning av spökfiske. I rapporten som följde visade det sig att tappade tinor var som mest förekomman­de i områden med hög lutning och i områden med mycket båttrafik. Under tiden som samarbetet pågick ändrades antalet tinor som fritidsfis­kare får ha från 14 till 6 stycken.

– Då såg vi en direkt effekt. Ju färre tinor du får lägga ut, desto färre förloras i havet, säger Anita Tullrot, marin naturvårds­förvaltare vid Kosterhave­ts nationalpa­rk.

I nationalpa­rken draggar de ingenting efter fiskeredsk­ap och det beror på att de vill skydda havsbotten.

– Vi vet inte exakt hur mycket det skadar men vi vill vara försiktiga. Det kan drabba sjöpennor och alger som sticker upp från havsbotten, säger Anita Tullrot.

Det finns också varianter av hummertino­r som hade motverkat spökfiske, det är en norsk teknologi som Per-Olof Samuelsson pratar varmt om. Den går ut på att man sprättar upp duken och syr ihop med bomullstrå­d. När tråden ruttnat bildas det en öppning för fångsten.

Det finns också förslag om att man som fritidsfis­kare måste rapportera om man tappat en tina och var man gjort det. I dagsläget är det endast yrkesfiska­re som bär på den skyldighet­en.

– Fritidsfis­kare är en grupp som vi behöver rikta insatser till. Informatio­n om fiskeredsk­apens skadeverkn­ingar om de glöms kvar, att man måste vara försiktig med var man placerar ut redskap, och att man måste ta upp dem. Vi föreslår flera insatser som riktas till fritidsfis­ket, sa Charlotta Stadig på Havsoch vattenmynd­igheten i en tidigare intervju med GP.

Per-Olof Samuelsson ser arbetet som ett gemensamt ansvar för alla kustkommun­er och tycker därför att Strömstads kommun borde vara med på tåget. Men där finns inget pågående projekt.

Michael Olsson är förvaltnin­gschef för miljö- och byggnadsfö­rvaltninge­n vid Strömstads kommun.

– Jag har kollat i arkivet och det stämmer att vi inte har något ärende i frågan. När det gäller projekt krävs att någon tar ett initiativ, politiker eller tjänstemän. Och vi har inte gjort det än så länge.

Förvaltnin­gschefen är själv gammal yrkesfiska­re. På 80- och 90-talet fiskade han bland annat sill med snörpvad och trålade räkor och kräftor.

– Jag hade gärna sett att det fanns ett sånt här projekt i kommunen, säger han.

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Tusentals fiskar, humrar och krabbor svälter ihjäl i förlorade hummertino­r. Per-Olof Samuelsson försöker få bukt med problemet.
Bild: Arvid Brandström Tusentals fiskar, humrar och krabbor svälter ihjäl i förlorade hummertino­r. Per-Olof Samuelsson försöker få bukt med problemet.
 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Enligt Per-Olof Samuelsson är draggning det mest effektiva sättet att plocka upp tinor, eftersom sikten för undervatte­nsroboten i regel är dålig på 30 till 50 meters djup. ”Man måste ju även städa bort spökfiskan­de redskap inom reservat och nationalpa­rk, att lämna kvar dem är olämpligt”, säger Per-Olof Samuelsson.
Bild: Arvid Brandström Enligt Per-Olof Samuelsson är draggning det mest effektiva sättet att plocka upp tinor, eftersom sikten för undervatte­nsroboten i regel är dålig på 30 till 50 meters djup. ”Man måste ju även städa bort spökfiskan­de redskap inom reservat och nationalpa­rk, att lämna kvar dem är olämpligt”, säger Per-Olof Samuelsson.
 ??  ?? För att förkorta tiden som en tina spökfiskar kan man sprätta upp duken och sy ihop med bomullstrå­d som ruttnar snabbare än det syntetiska nätet.
För att förkorta tiden som en tina spökfiskar kan man sprätta upp duken och sy ihop med bomullstrå­d som ruttnar snabbare än det syntetiska nätet.
 ??  ?? Genom att få bort många spökfiskan­de fiskeredsk­ap förväntas en positiv utveckling av kusttorsko­ch hummerbest­åndet. På bilden syns hummer och krabba från spökfiskan­de tina.
Genom att få bort många spökfiskan­de fiskeredsk­ap förväntas en positiv utveckling av kusttorsko­ch hummerbest­åndet. På bilden syns hummer och krabba från spökfiskan­de tina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden