Strömstads Tidning

Ministern: ”Vill att Norge öppnar för gränskommu­nerna”

Utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg (S) är djupt engagerad, som hon säger, i frågan om handeln i gränskommu­nerna. Nu vill hon få till en speciallös­ning med gränsen för kommuner som Strömstad.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

På telefon från Rosenbad i Stockholm berättar Anna Hallberg (S) för Strömstads Tidning att hon varit i många och långa samtal med den norska regeringen om situatione­n med den stängda norska gränsen.

– Det handlar om en löpande och tät dialog med mina norska kolleger. Vi försöker ge dem argument och förståelse för att man inte kan se smittläget i Sverige som en helhet, utan att det skiljer sig väldigt mycket mellan olika regioner, och även mycket inom regionerna.

– Om man till exempel tittar på Västra Götaland som region kan det se ut som att smittsprid­ningen är väldigt stor – men om man tar bort Göteborg ur ekvationen blir bilden en helt annan.

Så vad föreslår du för dina norska kolleger i det avseendet?

– Vårt förslag är att Norge öppnar gränsen mot gränskommu­nerna. I de kommunerna ser smittläget helt annorlunda ut. Jag följer det väldigt noga och jag vet att Strömstad, till exempel, har lägst smittsprid­ning i hela regionen och bland de lägsta i Sverige. Det är liknande läge längs hela gränsen. Därför tycker jag att det är rimligt att man kan öppna gränsen för de kommuner som gränsar till Norge.

Hon har samtalat med kommunstyr­elens ordförande Kent Hansson (S) i Strömstad, liksom de övriga 20 kommunerna som gränsar till Norge.

– Läget är särskilt allvarligt i de kommuner som har väldigt mycket gränshande­l, och där har ju Strömstad en särställni­ng. Det är väldigt många arbetstill­fällen som bygger på att norrmännen kommer dit för att handla.

Vad kan du och regeringen göra för att förbättra läget för de företag som nu är i kris här i gränsområd­et?

– Vi har infört permitteri­ngar som medel för att man ska kunna klara en kortvarig kris. Nu gör vi allt för att krisen inte ska bli långvarig.

Varför ska Norge bry sig om Sveriges böner om att öppna gränsen?

– Jag vet att mina kolleger på norska sidan inte heller vill ha den här situatione­n, de vill ha öppna gränser. Sverige och Norge är varandras viktigaste samarbetsp­artners, handelspar­tners och grannar. Om inte den relationen fungerar på sikt får det djupgående effekter och så vill ingen av oss ha det.

När tror du att gränsen öppnar igen?

– Ja, det beror nog helt på hur Norge ser på vårt förslag om en mer begränsad öppning av gränsen. Jag menar att det finns starka logiska skäl till det – och om Norge väljer att göra det så tror jag att vi kommer att få se en snabb återhämtni­ng för både handel och turism i gränsområd­ena.

Hon tar Danmark som exempel, där man öppnat gränsen för bland annat Skåne och Blekinge.

– Om Norge skulle öppna för gränskommu­nerna så skulle det påminna om den danska lösningen.

Tror du att det finns risk för en massarbets­löshet i Strömstad om gränsen hålls stängd hela sommaren?

– Arbetsmark­naden i norra Bohuslän drabbas naturligtv­is väldigt hårt om så blir fallet. Samtidigt är massarbets­löshet ett starkt ord, man ska komma ihåg att det med största sannolikhe­t rör sig om en övergående kris. När gränsen öppnar igen, som sagt, då kan företagen komma igång igen.

Hur prioritera­d är den här frågan för dig?

– Den har absolut högsta prioritet just nu. Jag kommer att fortsätta att samtala med Norge under sommaren och vi kommer att fortsätta lägga fram våra argument.

Så det blir ingen semester för din del?

– Jo, jag kommer att ta en kort semester. Men då kommer jag faktiskt att befinna mig just i norra Bohuslän, i Sotenäs. Så jag kommer att ha en nära blick på läget därifrån.

 ?? Bild: Jessica Segerberg ?? Anna Hallberg (S) är utrikeshan­delsminist­er och har även ansvar för nordiska frågor. I samtal med norska regeringen argumenter­ar hon för en öppning av gränsen mot gränskommu­nerna.
Bild: Jessica Segerberg Anna Hallberg (S) är utrikeshan­delsminist­er och har även ansvar för nordiska frågor. I samtal med norska regeringen argumenter­ar hon för en öppning av gränsen mot gränskommu­nerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden