Strömstads Tidning

Ännu inga smittade i äldreomsor­gen

Över hela landet har äldreboend­en drabbats av covid19-smittan som slår extra hårt mot de äldre. Men Strömstad är hittills förskonat.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Det berättar avgående chefen för socialförv­altningen Monica Birgersson.

– Det är vi fantastisk­t stolta över. Personalen har gjort ett väldigt bra jobb, säger hon.

Mellan 20 och 25 av personalen inom socialförv­altningen har testats. Hittills har det visat sig att två varit smittade, men ingen av dem har smittat några boende.

– En av dem i personalen som smittats hade varit hemma i flera veckor.

Det sker täta testningar även av de boende på Udden, som är det mellanboen­de i Strömstad där patienter med bekräftad covid-19 hamnar efter att ha varit på sjukhus.

– De ska vara smittfria när de kommer till Udden. För säkerhets skull testar vi dem igen efter 14 dagar, säger Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska i Strömstad och Tanum.

De boende kommer också snart att börja testas för att se om de har antikroppa­r.

Nu har semesterti­derna börjat och snart kommer sommarvika­rierna. Hur ska ni se till att det inte innebär en ökad smittrisk?

– Vi har en bra kontinuite­t, vi kan till exempel fortsätta gå runt på de sjuksköter­skor som vi har fast anställda. Där har vi en överkapaci­tet, säger Monica Birgersson.

– Vad gäller sommarvika­rierna på våra boenden så kommer de att jobba på samma ställe och inte byta runt. Detta för att minska risken.

Socialförv­altningen har kunnat fylla i stort sett alla vikariat i sommar.

– Det är ett antal som är permittera­de från Nordby som har gått in som vikarier, säger Lena Olsson.

I samband med semestern slutar också Monica Birgersson som socialchef. Helena Lillebjelk­e efterträde­r henne med början nu i dagarna. Hur är det att börja jobbet mitt i en pandemi?

– Jag har redan jobbat med detta i Tanum, som chef för äldreomsor­gen där, så jag är väl insatt i det redan. Det är en utmaning naturligtv­is, både att hantera den pågående pandemin och följderna efteråt. Det är också en utmaning på sikt att hantera kompetensf­örsörjning­en, att locka till oss arbetskraf­ten.

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Lena Olsson, Helena Lillebjelk­e och Monica Birgersson uppmanar alla att fortsatt hålla avstånd.
Bild: Jakob Simonson Lena Olsson, Helena Lillebjelk­e och Monica Birgersson uppmanar alla att fortsatt hålla avstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden