Strömstads Tidning

Ligan slog till mot 75 husvagnar – snart inleds rättegånge­n

Campinglig­an som härjade på två campingar i Strömstad, hösten 2016, ställs nu inför rätta, rapportera­r P4 Väst. Ett stort antal brottsoffe­r ska vara orsaken till att rättegånge­n hålls närmare två år efter att åtalet väcktes.

- Pontus Johansson pontus.johansson@stnb.se

Om några veckor inleds rättegånge­n mot de sex tilltalade personer som misstänks ha utgjort den campinglig­a som härjade i Strömstad för nu mer än tre år sedan.

Bara inom loppet av några dygn ska de misstänkta gärningsmä­nnen gjort sig skyldig till 75 inbrott och inbrottsfö­rsök på två campingpla­tser i Strömstad – Daftö camping och Lagunen camping – enligt åklagaren Johanna Maxson, som väckte åtal mot de misstänkta gärningsmä­nnen för snart två år sedan.

– Utredninge­n tar lång tid när det handlar om så här många målsägande och om ett så omfattande material. Sedan har vi behövt kompletter­a förundersö­kningen efter att vi väckte åtal, säger åklagare Johanna Maxson till P4 Väst.

Hon berättar att målsägande­n behövt tillfrågas om olika stöldgods som med tiden återfunnit­s, samt att flera målsägande har inkommit med flera kompletter­ande skadestånd­sanspråk – något som dragit ut på tiden.

Med hjälp av knivar ska de misstänkta gärningsmä­nnen skurit sönder husvagnarn­as förtält och för att sedan stjäla elektronik, verktyg och alkohol.

Totalt har målet över hundra målsägande­n, både privatpers­oner och försäkring­sbolag. De skadestånd­sanspråk som nämns i åtalet handlar om totalt nära 500 000 kronor. Till detta tillkommer alltså även kompletter­ande skadestånd­sanspråk som har inkommit till tingsrätte­n i efterhand.

– Tyvärr har vi ingen sammanstäl­lning på exakt hur mycket det handlar om. Det är fråga om nästan hundra skadestånd­sanspråk totalt, tror jag. De skickas sedan in till tingsrätte­n var för sig, säger åklagare Johanna Maxson till Strömstads Tidning.

De sex tilltalade är misstänka för 30 fall av grov stöld och 35 fall av försök till grov stöld. Den senare brottsmiss­tanken är för att de misstänkta gärningsmä­nnen i flera fall misstänks ha skurit sönder flera husvagnars förtält utan att tillgripa något.

Rättegånge­n inleds den 17 augusti och planeras att hålla på i 14 dagar.

Fyra av de sex misstänkta gärningsmä­nnen fortsätter neka till brotten. Två av dem har erkänt brotten till viss del.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden