Strömstads Tidning

Knivman sköts av polis – döms till fängelse

I början av maj larmades polisen till Strömstad efter att en knivbeväpn­ad och hotfull man befann sig vid Svinesunds handelsomr­åde. Under insatsen sköts mannen med flera skott och nu döms han till fängelse.

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se

Under första maj fick polisen ett samtal om att en man i 25-årsåldern uppträdde hotfullt mot kassaperso­nal på en mataffär på Svinesunds handelsomr­åde i norra Strömstad. Mannen hade plötsligt dragit kniv mot kassaperso­nalen och uttalat att han ville ha pengar.

Men mannen försökte aldrig fysiskt ta några pengar. En av personalen har under rättegånge­n uttryckt att hon upplevde det som konstigt att knivmannen stannade kvar vid platsen trots att polis hade larmats.

Hon frågade därför honom om han tänkte knivhugga poliserna när de kom.

– Då svarade han ”ja, jag vill bli skjuten”, har kvinnan berättat i rätten.

När två polispatru­ller var på väg till platsen fick de till sig uppgiften om mannens önskan att bli skjuten. Men eftersom mannen gick runt beväpnad bland civila beordrades patrullern­a att ingripa omgående istället för att invänta en förhandlar­e.

De fyra poliserna träffade snabbt på den misstänkte vid handelsomr­ådet. Mannen tog då återigen fram sin kniv och började gå mot patrullern­a. Trots varningsel­d vägrade han att stanna och till slut öppnade poliserna eld mot honom.

Han sköts i höften, låret och magen. Direkt efteråt påbörjade poliserna livräddand­e åtgärder och mannen fördes sedan med ambulans till Näl i Trollhätta­n.

Mot sin vilja överlevde han beskjutnin­gen.

Under rättegånge­n har han sagt att han aldrig hade någon avsikt att skada poliserna. Men han var fast besluten att bli skjuten.

– Om de inte hade skjutit tror jag att jag hade gått ända fram till dem för att få en kula i kroppen, har han berättat

Under rättegånge­n har han sagt att han aldrig hade någon avikt att skada poliserna. Men han var fast besluten att bli skjuten.

för rätten.

Han döms nu till fängelse i ett år och åtta månader för grovt hot mot tjänsteman och försök till rån. Mannen har erkänt gärningarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden