Strömstads Tidning

”Vi vill inte lägga oss ner och dö”

- Pontus Johansson pontus.johansson@stnb.se

Bröderna Hakeröd från Hamburgsun­d har turnerat i över 25 år med sitt band Haaks. Med coronapand­emins utbrott gick sommarens spelkalend­er från fullbokad till tom över en natt. Nu berättar Johan Hakeröd om hur bandets livestream-konserter hållit ihop bandet trots allt.

Haaks, vars sommarturn­é brukar innebära allt annat än social distanseri­ng, är inte ensamma om att lida hårt när förbudet mot större folksamlin­gar innebär inställda konserter och spelningar. Och från att vara västkusten­s, och antagligen ett av Sveriges, mest populära underhålln­ingsband har bandet fått ställa om helt efter coronapand­emins utbrott.

– Vi är ett företag som aldrig haft en dålig månad. Vi har hållit på i 25 år och är fem heltidsans­tällda. Vi har gått från fulla kalendrar och sen på en vecka har hela årsomsättn­ingen bokats av. Våra intäkter är noll, säger Johan Hakeröd.

Att inte spela tog hårt. Men då fick de idén om att köra live-streamkons­erter. Hittills har det blivit fyra sådana konserter. Det har varit så många som har tittat att bandet förra veckan inledde en sommarlive­stream-turné på Vann spa. Den kommer att vandra till Sunne nu på fredag och sedan fortsätta mot en ny plats varje vecka: Marstrand, Arvika, Koster, Stenungsba­den, Klädesholm­en och slutligen till Strömstads spa – men helt utan fysisk publik på plats.

Med sex filmkamero­r kablas deras konserter från de olika orterna ut på Facebook – med Michael Skärström, som Johan Hakeröd kallar för ”dirigenten”, bakom linsen. Och det är både en trogen publik och en ny publik som tittar.

– Det är roligt för vi är överlägset Sveriges största stream. Det är fantastisk­t hur stort det är. Vi når hur mycket folk som helst, vilket är jättekul. Det gör att vi kan hålla igång bandet. Vi vill inte lägga oss

ner och dö. Vi känner oss levande när vi åtminstone får göra en spelning i veckan, säger Johan Hakeröd.

– Vi spelar ju och bygger en större fanbase. Vi får fler anhängare på Facebook. Det vi ser är att vi ökar hela tiden, fortsätter han.

Han berättar att de får in massor av bilder och filmer från folk som tittar hemifrån. Ibland är deras livestream uppkopplad­e på fester folk har hemma. Johan Hakeröd uppskattar att mellan så många som 15 000 till 20 000 tittar på deras livestream-konserter.

– Det gör att vi har den energin. Det här är ändå på riktigt. Även våra största spelningar annars är en piss i Mississipp­i jämfört med hur många som lyssnar och ser på oss nu. Det har blivit en grej att kolla, säger han.

– Vi fick bilder från när vi spelade på Smögen och gjorde vår ”Haaks-vulkan”, då hade någon lagt upp från båthamnen i Marstrand när en båt längre bort började dra igång ”Haaks! Haaks!” och när han zoomade ut med kameran mot hamnen gjorde fyra båtar till den här Haaks-vulkanen, berättar han.

Är det inte konstigt att stå där och spela och det inte är folk framför er?

– Fruktansvä­rt konstigt! Men samtidigt låtsas man inte för det är ju live. Vetskapen om att 15 000 till 20 000 sitter och kollar i realtid och tar en öl eller dricker en Cola med goda vänner i andra änden gör att det känns på riktigt.

Även om pandemin skulle lägga sig så tror han att bandet i viss mån kommer fortsätta med livestream­s, även efter pandemin.

– När man vet hur många som kollar vill man inte sluta med det här. Man kanske ser en framtid där man kör en sådan här grej en gång i månaden. Och resterande spelningar på olika ställen, säger Johan Hakeröd.

Under bandets digitala livesessio­ner får de gåvor från publiken och själva brukar bandet kolla på konsertern­a i efterhand.

– Vi brukar se igenom konsertern­a kvällen efteråt och man kan inte hålla sig. Då ser man alla inlägg folk kommentera­r. Där får man hela giget, som det var i realtid, fast efteråt. Då kan man vara både glad och stolt att man betyder så mycket för många.

 ??  ?? Haaks har efter pandemin varit tvingade att ställa in alla sina spelningar. Nu har bandet börjat med livestream­s och publiken är större än någonsin. ”Våra största spelningar annars är en piss i Mississipp­i jämfört med hur många som lyssnar och ser på oss nu”, säger Johan Hakeröd, även om han saknar sin fysiska publik.
Haaks har efter pandemin varit tvingade att ställa in alla sina spelningar. Nu har bandet börjat med livestream­s och publiken är större än någonsin. ”Våra största spelningar annars är en piss i Mississipp­i jämfört med hur många som lyssnar och ser på oss nu”, säger Johan Hakeröd, även om han saknar sin fysiska publik.
 ?? Bild: Pontus Johansson ??
Bild: Pontus Johansson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden