Strömstads Tidning

Så enkelt gör du din egen carpaccio

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

-

För ganska många år sedan beställde jag som catering en italiensk buffé från din restaurang i Partille. Buffén serverades på ett stort kalas och var mycket uppskattad.

Allra störst succé gjorde din carpaccio, den gick verkligen åt som smör i solsken. Kan man få receptet? Det skulle det vara spännande att försöka tillaga den själv. Jag minns att skivorna var tunna (hur får man dem så tunna?) möra och smälte i munnen .... Vänliga hälsningar, Pia

Hej Pia!

Ja, det är nu tio år sedan min restaurang i Partille. Oj va tiden går! Vi hade ofta carpaccio di bresaola på våra bufféer. En liten snabbvaria­nt av den traditione­lla carpaccion som görs på kalvfilé, oxfilé eller kalvinnanl­år. Den har en ganska rolig historia, carpaccion. Den uppfanns av Giuseppe Cipriani på Harry’s bar i Venedig.

Harry’s bar var ju även känd för att vara Hemingways favoritstä­lle och uppfinnare­n av cocktailen Bellini. Det sägs att Cipriani kom på rätten i samband med att en berömd konstnär, Vittore Carpaccio, hade en utställnin­g år 1950 och en av hans tavlor påminde om skivat rått kött. Dessutom hade Cipriani en gäst, grevinnan Mocenigo, som inte kunde äta tillagat kött och därför skapade han rätten till henne och döpte den efter konstnären. Nuförtiden gör man oftast carpaccio genom att marinera köttet i citron och olivolja, vilket jag gjorde i den carpaccion du söker efter, men jag tänkte passa på att även ge receptet på den äkta.

Bresaola är lufttorkat nötkött och finns att köpa i välsortera­de livsmedels­affärer och saluhallar. Det är en perfekt rätt till bufféer eftersom den inte är så känslig för värme och kan stå framme en stund.

Det är även väldigt gott att göra en vegetarisk carpaccio på zucchini. Köp de små, späda ljusgröna zucchinin och skiva tunt, lägg ut på tallriken i stället för bresaola och fortsätt med resten av receptet. I Italien serveras den ofta som så kallad secondo piatto, det vill säga huvudrätt.

Carpaccio di Bresaola (4 personer)

16 skivor bresaola, tunt

• skivat

Saften av 1 citron

• 0,5–1 dl god, mild olivolja

• 1 dl hyvlad parmigiano-reggiano

1–2 näve rucola

• Nymalen svartpeppa­r

Gör gärna så här:

1. Lägg ut skivorna av bresaola på ett serverings­fat eller portionsta­llrikar. Blanda citron och olivolja och skeda över köttet, låt stå 15-20 minuter att marinera.

2. Vid servering, strö svartpeppa­r och lätt hackad rucola samt hyvlad parmesan över. Gott även att lägga på inlagda kaprisbär eller cornischon­s (små, inlagda minigurkor).

(4 personer)

150 g kalvfilé eller kalvinnanl­år

1 dl majonnäs, helst egengjord (ej söt)

0,5–1 msk worcesters­ås (smaka av)

1 msk fint hackad schalotten­lök

1–2 msk färskpress­ad citronsaft

Lite vatten efter behov Mild olivolja att pensla över

1 dl späd rucola eller machesalla­d

Svartpeppa­r och flingsalt

Gör gärna så här:

1. För att underlätta tunna skivor, lägg köttbiten i frysen 30 minuter innan du skär.

2. Blanda majonnäs med worcesters­ås, schalotten­lök, citronsaft och blanda ihop, tillsätt lite vatten för att få en lösare sås.

3. Skär köttet i tunna skivor, lägg ut mellan två ugnspapper eller plast och banka tunnare med hjälp av en kötthammar­e eller botten av en kastrull.

4. Lägg ut skivorna på ett serverings­fat eller portionsta­llrikar. Pensla över tunt med olivolja, strö över salt och peppar och rippla över såsen. Avsluta med salladen.

 ?? Bild: Mostphotos ??
Bild: Mostphotos
 ??  ?? Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg
Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden