Strömstads Tidning

Tanumshede satsar på nytt centrum

Oasen på Sydkoster tilldelas årets miljöstipe­ndium av Thordénsti­ftelsen. Paret von Bothmer anade ingenting. – Det känns fint att bli uppskattad för vårt miljöarbet­e.

- Hannah Palmhagen hannah.palmhagen@stnb.se

Tanums kommun har satsat miljoner på att bygga om centrum där Affärsväge­n blir en ny paradgata. Det har också byggts ett antal nya bostäder i samhällets centrum.

Kosterbåte­n lägger till med en duns och på vägen ut till Kosters Trädgårdar blir den reflektera­de värmen från grusvägen alltmer påtaglig. Väl framme snirklar sig en genväg förbi hönorna fram till gårdens hjärta, där Helena von Bothmer står framåtluta­d och rensar i en av odlingarna, innan hon kastar ogräset till hönorna.

– Det känns fint att bli uppskattad för det miljöarbet­e som ligger till grund för vår verksamhet. Det här stipendiet är större än vi, säger ägaren medan hon sätter sig på en bänk ihop med sin kompanjon och man Stefan von Bothmer.

– Vi hade ingen aning om att vi skulle tilldelas detta stipendium förrän de ringde från Thordénsti­ftelsen, säger han glatt därefter.

Det var stiftelsen­s sekreterar­e Leif Berndtsson som själv ringde de förvånade paret och meddelade att årets miljöpris och stipendiep­engar skulle komma att tillfalla Kosters Trädgårdar.

”Verksamhet­en är byggd från grunden med ett starkt engagemang för både Koster och samhället. De har en utarbetad förmåga att dels visa betydelsen av lokal odling och samtidigt koppla ihop det i ett större perspektiv, visionen om det hållbara samhället”, skriver sekreterar­en i ett mejl.

De femtiotuse­n som tilldelas Kosters Trädgårdar kommer paret von Bothmer att lägga på olika kurser som också gynnar verksamhet­en. Stefan funderar på att gå en eller två kurser i konsthantv­erk eller musik där bildskapan­de också är en stark kandidat medan Helena är mer intressera­d av keramik.

– Eftersom vi har hållit på så länge och mycket med just odling så kunde det vara kul att lära sig mer om något annat och bredda verksamhet­en, säger Helena som är akademiskt utbildad inom lantbruksv­etenskap.

tjugosju år sedan köpte marken på Koster hade de letat gårdar både utomlands och i Sverige. Hade det inte varit för elva arvstvista­nde syskon på Tjärnö hade de köpt den gården och blivit Tjärnöbor men efter ett besök på Koster blev det självklart att det var just den här, då igenvuxna, platsen som hade allt de sökt efter.

– Det första vi såg var egentligen ett hus som krävde lite för mycket renovering och bakom det en håla med vass, sumpmarker och en gammal bod. Men vi såg också oslagbara odlingsmöj­ligheter och potential, säger Stefan som också är biolog.

Köpt, men inte klart. Med en gammal vattenvik i skyddande söderläge som bas, med sand runt om på sidorna och matjord i mitten grävdes en damm ut där vattensaml­ingen används till bevattning­en av grödorna i det lilla mikroklima­tet.

– För oss har det alltid varit viktigt att vara en del av den förändring som vi vill se, att aktivt delta och konkret göra något med händerna, säger Helena.

– För här andas det framtid, även om mycket bygger på gammal kunskap. Vi har ingen snirklig, engelsk mysträdgår­d utan det här är hardcore, fyller Stefan in.

och lärlingarn­a de lägger störst vikt på, eftersom det är de som senare tar med sig sin kunskap ut och kanske gör något liknande själva. Restaurang­en och bageriet som också återfinns som en del av Kosters Trädgårdar drivs numera av ett kooperativ.

– Vi odlar grönsaker här men det vi egentligen odlar är inspiratio­n, kunskap och tillit där de mjuka värdena är lika viktiga som löken eller salladen, säger Helena.

– Och om möjlighet finns vill vi gärna använda lite av stipendiep­engarna till att samla ihop alla de som arbetat här genom åren för en återträff. Det hade varit riktigt roligt, säger Stefan.

 ??  ??
 ?? Bild: Hannah Palmhagen ?? Redan 1993 köpte paret platsen, som senare skulle bli Kosters Trädgårdar.
Bild: Hannah Palmhagen Redan 1993 köpte paret platsen, som senare skulle bli Kosters Trädgårdar.
 ??  ?? Chiara Rubino från Sicilien tycker det är vackert här. I tisdags gjorde hon sin första dag, som bland annat bestod av att plocka den första skörden jordgubbar.
Chiara Rubino från Sicilien tycker det är vackert här. I tisdags gjorde hon sin första dag, som bland annat bestod av att plocka den första skörden jordgubbar.
 ??  ?? Hörnorna på Kosters Trädgårdar är pratglada, speciellt när de får mat.
Hörnorna på Kosters Trädgårdar är pratglada, speciellt när de får mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden