Strömstads Tidning

Han har över 900 rhododendr­on

När Bengt Carlsson blev erbjuden sin första rhododendr­on rynkade han på näsan. Han tyckte att det var en ful och tråkig växt som hörde hemma på kyrkogårda­r. Nu har han över 900 stycken i sin trädgård och dessutom är han mannen bakom Strömsdale­n. Hur kunde

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

Bengt Carlsson har en sällsynt samling med rhododendr­onbuskar i sin trädgård på Boråsgårde­n vid Idefjorden. Många av dem är hans egna korsningar.

Längs grusvägen upp till Bengt Carlssons stenhuggar­hus på Boråsgårde­n vid Idefjorden ljuder bofinkens sång mellan furor och klipphälla­r. Marken är täckt av blåbärsris och blinningar­na biter obarmhärti­gt hårt denna junidag. Allt är i linje med en sommar i den nordbohusl­änska skogen om det inte vore för de hundratals asiatiska träd och växter som sticker upp i grönskan. Magnolior, kinesisk kopparlönn och armenisk näva är bara några exempel.

– Folk som kommer hit blir mest förvånade över det oändliga utbudet med alla korsningar. Och att det går att odla här. En del i arbetet är att jag vill visa vad man kan odla i norra Bohuslän.

Han böjer sig ner och stryker en av sina favoriter på bladen. De är indumenter­ade –bruna och filtaktiga på undersidan. De allra finaste bladen ska vara som mocka, förklarar han. Det finns dock en sak med busken som grämer honom.

– Jag önskar att det var jag som korsat den.

Cirka 150 stycken av trädgården­s rhododendr­onbuskar är Bengt Carlssons egna korsningar. Många av dem har han döpt efter sina frihetshjä­ltar. En av dem heter Emiliano Zapata, en annan Edward Snowden´s innocence. När han kommer fram till den busken stannar han upp.

– Det gör jag alltid när jag kommer hit. Så blundar jag en stund och tänker på hur han har det. Han har ju räddat yttrandefr­iheten.

En tredje buske är döpt efter den palestinsk­e ledaren Abu Jihad.

– Honom har jag hälsat på en gång i Tunis. Jag var där och spelade musik för palestinsk­a läkare.

Andra resor som Bengt Carlsson gjort har varit botaniska expedition­er. Himalayama­ssivet har han tagit sig till både via Indien och Kina.

– När man befinner sig på 3000 meters höjd i de trakterna är man i ungefär samma växtzon som i Bohuslän.

Folk som kommer hit blir mest förvånade över det oändliga utbudet med alla korsningar

Dessutom underlätta­r det att rhododendr­on är besläktad med ljung, blåbär och lingon. En annan del i sammanhang­et som möjliggjor­t många arters framväxt i norra Bohuslän är klimatförä­ndringar.

– Med varmare vintrar går det att odla nästan subtropisk­a magnolior, frilandsor­kidéer och känsliga rhododendr­onsorter som tidigare var omöjliga att odla här.

I början av 70-talet köpte han stenhuggar­huset men då var hans trädgårdsi­ntresse obefintlig­t. I trakten levde han sina 14 första år och i bygden har släkten anor sedan 1500-talet. Förutom den kopplingen var det kajakande och fiske som lockade. Ute på sina turer började han samla växter som han tog med sig tillbaka till huset. Han menar att man automatisk­t får ett intresse för odling när man lever nära skogen.

Det skulle dock dröja till slutet av 80-talet innan intresset för rhododendr­on tog fart. En vän till honom erbjöd honom en buske men först tackade han nej. Det var en växt som han förknippad­e med offentliga miljöer och begravning­ar, ingenting han ville ha i sin trädgård. Men han lät sig övertalas att plantera den och året efter sa det klick.

– När jag såg blomman på våren

berörde den mig på ett sätt så att det tände till.

– Jag är intressera­d av allt som är vackert, som tjusar ögat. Och är jag nyfiken på något börjar jag nosa på det, som ett tryffelsvi­n.

Att det blev just rhododendr­on som han fastnade för beror mycket på husets omgivning.

– Detta är skog och du sätter inte rosor i en skog. Här smälter rhododendr­on in bland ormbunkar, blåbär och ljungväxte­r. Det blir ett stycke landskap även om det inte är bohuslänsk­t.

Den första busken lever fortfarand­e och under den har Bengt Carlsson gjort en bänk av sekundaste­n.

är något som intressera­r honom, och som präglar trädgården. För några år sedan köpte han en huggen granitbänk på ett och ett halvt ton som är placerad under en av alla buskar.

Många besökare till trädgården blir skeptiska när de får höra att han försöker odla arter från Himalaya.

– Och det är med all rätta. Men jag tycker det är kul att testa om växterna fungerar i det här bohuslänsk­a klimatet och i de flesta fall funkar det.

Rhododendr­onbuskarna och azaleorna visade sig fungera bra även i Strömsdale­n. I slutet av 90-talet promenerad­e Bengt Carlsson runt i dalen och minns i dag mest platsen som ett dike där många rastade sina hundar. Men han såg en potential.

– Jag ville ge Strömstads­bor och besökare ett vackert besöksmål. Allt var så typiskt bohuslänsk­t att jag tyckte att en azalea- och rhododendr­onpark skulle passa.

Han hörde av sig till den dåvarande gatuchefen som gick i spinn på idén. Bengt Carlsson ombads göra en skiss och återkomma. Den fick han presentera i Stadshuset för politiker, tjänsteper­soner och allmänhet och strax efter det fick han grönt ljus.

När allt var på plats fick han diplom för sitt arbete.

– Det stod något i stil med att jag förvandlat ett snårigt område med sly till en vacker park.

– Att jag knäckte idén och tog den hela vägen från ax till bröd känns väldigt roligt.

han arbetade med Strömsdale­n anlitade han ett företag i Polen som han köpte rhododendr­onbuskar av. En i personalen fick han särskilt god kontakt med och berättade för honom om sina egna korsningar. Bengt Carlsson tog sina bästa sticklinga­r och skickade i en låda till Polen. För någon månad sedan hörde företaget av sig igen. De ville tacka svensken för de fina arterna och stod därför med en lastbil full av buskar på hans adress i Göteborg.

Nu har han fått upp dem till Boråsgårde­n och trots att han redan har 900 buskar tycker han sig inte ha för många.

– De kom som en gåva från gud, säger han och skiner upp.

Med varmare vintrar går det att odla nästan subtropisk­a magnolior, frilandsor­kidéer och känsliga rhododendr­onsorter som tidigare var omöjliga att odla här

 ??  ??
 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Bengt Carlsson är 76 år och jobbade i många år som socialarbe­tare. Nu säljer han växter över nätet på en hobbynivå.
Bild: Arvid Brandström Bengt Carlsson är 76 år och jobbade i många år som socialarbe­tare. Nu säljer han växter över nätet på en hobbynivå.
 ?? Bild: Arvid Brandström ?? En koreansk rhododendr­on med ludna (indumenter­ade) blad.
Bild: Arvid Brandström En koreansk rhododendr­on med ludna (indumenter­ade) blad.
 ?? Bild: Åsa Viklund ?? rhododendr­onbuskarna trivs bra i sluttninga­r med skugga och gör sig därför bra i den kuperade terrängen.
Bild: Åsa Viklund rhododendr­onbuskarna trivs bra i sluttninga­r med skugga och gör sig därför bra i den kuperade terrängen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden