Strömstads Tidning

De ska kolla att folk håller avståndet i sommar

Strömstads kommun har anställt åtta värdar, vars uppgift inte bara är att påminna sommarturi­ster om att hålla avstånd.

- Ebba Raij ebba.raij@stnb.se 0526-62406

Med anledning av coronapand­emin har kommunen beslutat sig för att tillsätta åtta tjänster med uppgift att minska trängsel i Strömstad. Den här veckan började värdarna sitt arbete.

Tre av kommunens nya värdar är Jesper Nilsson, Albin Maxharraj och Karin Stahre. Några gånger har de behövt gå fram och säga till sällskap som har stått för nära andra sällskap. I övrigt tycker de att de flesta respektera­r restriktio­nerna om att hålla avstånd.

– Vi har inte stött på några problem hittills. Ibland har vi fått påminna personer om att hålla avstånd, men de flesta backar automatisk­t när de ser våra västar, säger Jesper Nilsson.

Norra hamnen i Strömstad är den plats i stan där risken för trängsel är som störst, enligt värdarna. Torghandel­n och Kosterbåta­rna bidrar till att det stundtals samlas mycket folk på torget.

Tidigare i veckan rapportera­de Strömstads Tidning om trängsel i köerna till Kosterbåta­rna. Karin Stahre håller inte med om att restriktio­nerna har brutits, utan tycker att de flesta har hållit avstånd även i köerna.

– Hur det såg ut förra veckan kan jag inte uttala mig om eftersom vi började arbeta den här veckan, men hittills har det fungerat bra. I dag har det fungerat kanonbra, säger Karin Stahre.

Hon poängterar att Kosterbåta­rna och Västtrafik bär ansvaret för kajerna, men tillägger att de hjälper till i den mån de kan.

– Vi hjälper till med att informera. När det är långa köer förmedlar vi vad besättning­en ropar så att även personer längst bak i kön ska höra, säger Karin Stahre.

Det är inte bara köbildning som utmanar avståndsre­glerna. Under våren har trängsel på uteserveri­ngar varit ett återkomman­de problem, något som kommunens värdar inte har mandat att inspektera.

– Det är krögarnas uppgift. Vi har ansvar för gator, torg och, i den mån vi hinner, Strömstads badplatser.

Även om smittorisk­en är den stora anledninge­n till att tjänsterna finns har värdarna i uppgift att också svara på turistfråg­or.

– Vi är inte bara coronavärd­ar. Vi svarar även på frågor, till exempel om när nästa båt går, säger Jesper Nilsson och pekar på sin väska fylld av tidtabelle­r.

Värdarna kommer att jobba klockan 9-17 fram till den 16 augusti, enligt Strömstads kommun.

 ?? Bild: Ebba Raij ?? Jesper Nilsson och Albin Maxharraj är två av de coronavärd­ar som kommunen anställt för att kontroller­a och informera besökare i Strömstad.
Bild: Ebba Raij Jesper Nilsson och Albin Maxharraj är två av de coronavärd­ar som kommunen anställt för att kontroller­a och informera besökare i Strömstad.
 ?? Bild: Ebba Raij ?? I måndags började Jesper Nilsson och Albin Maxharraj sina sommarjobb som coronavärd­ar.
Bild: Ebba Raij I måndags började Jesper Nilsson och Albin Maxharraj sina sommarjobb som coronavärd­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden