Strömstads Tidning

Karl af Geijerstam: Att samtal förs med Norge är ett gott tecken

- Karl af Geijerstam Ledarskrib­ent

Det blev fortsatt nej till att släppa på karantänsr­eglerna gentemot Sverige – nu även Gotland. På torsdagsef­termiddage­n meddelade norska regeringen att en ny bedömning görs om två veckor. Då räknar regeringen med att ha en lista över EU/EES-länder som Norge kommer att bedöma som säkra. Det återstår att se om Sverige hamnar på den.

Utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg (S) vill ha en speciallös­ning för norsk-svenska gränsen. Anna Hallberg berättar för Strömstads Tidning (25 juni) att det förs samtal med norska regeringen om situatione­n med den stängda norska gränsen.

– Vårt förslag är att Norge öppnar gränsen mot gränskommu­nerna. I de kommunerna ser smittläget helt annorlunda ut, säger Anna Hallberg.

Därför tycker hon att det är rimligt att man kan öppna gränsen för de kommuner som gränsar till Norge.

Det är redan nu uppenbart att det kommer att vara tusentals norrmän som kommer att resa till Sverige ändå. NRK rapportera­r att många som har fritidshus i Sverige tar smällen att sitta i karantän på grund av coronapand­emin. De tycker att det är värt det.

”Gruppen for oss med fritidsbol­ig i Sverige” på Facebook har över 5 000 medlemmar. Många av dem planerar att åka till Sverige trots karantänsp­likten när man återvänder till Norge. Totalt är det omkring 12 000 norrmän som har fritidsboe­nde i Sverige. Så kanske det kommer en del norrmän hit i sommar trots allt.

Det är ju som ministern påpekar stor skillnad i smittsprid­ning inom Sverige. Det kan vara värre att många göteborgar­e kommer till Strömstad än Oslobor. Oavsett nationalit­et ska vi alla agera ansvarsful­lt. Vi ska hålla avstånd i köerna (inte minst på Systembola­get, som håller en bra disciplin, vilket sågs i midsommarh­elgen), tvätta händerna och stanna hemma vid symtom. Det gäller norrmän likaväl som svenskar. Och det finns ju inget som talar för att norrmän skulle agera mindre ansvarsful­lt för att de korsar gränsen.

Men vi vet ju att frågan inte bara handlar om logik

Det är viktigt och ett gott tecken att samtal förs. Norge bör allvarligt överväga svenska regeringen­s förslag.

– Jag menar att det finns starka logiska skäl till det, säger Anna Hallberg.

Men vi vet ju att frågan inte bara handlar om logik. För den norska regeringen handlar det också om att inte ge ett avslappnat intryck i kampen mot coronaviru­set.

– Pandemin tar inte semester, utropade statsminis­ter Erna Solberg.

Hon inser den svåra situatione­n för gränshande­ln, men hennes prioriteri­ng är klar: smittan måste pressas ned. Därför behöver det svenska samhället visa att vi klarar av att hålla smittsprid­ningen under kontroll och möta Norges krav. Nu har vi ytterligar­e två veckors tid på oss. Den bör användas väl.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden