Strömstads Tidning

Kosters skola kan komma att stängas i höst

Hittar kommunen ingen ny lärare är rektorns förslag att flytta barnen till Strömstad. I tisdags var förslaget på väg att godtas utan att politikern­a först pratat med föräldrarn­a.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10 Ebba Raij ebba.raij@stnb.se 0526-62406

När nämnden träffades den 23 juni för att diskutera Kosters skola och förskola var den allmänna meningen först att ställa sig bakom handlingsp­lanen, utan att först diskutera frågan med föräldrarn­a. Det berättar Hans-Inge Sältenberg (C), ledamot i barn- och utbildning­snämnden, bun.

– Det var jag som yrkade på att nämnden måste vänta med beslut innan vi haft dialog med föräldrarn­a, säger han.

Handlingsp­lanen handlar om att barnen på Kosters skola och förskola ska få sin undervisni­ng i Strömstad från och med hösttermin­en 2020.

Marie Edvinsson Kristianse­n (M) är ledamot i bun.

– Det finns ju ingen lärare på Kosters skola till hösten efter att den förra läraren nu gått i pension. Kommunen har haft en tjänst utlyst, men vi har inte fått några sökande som varit behöriga. Och man kan inte bedriva pedagogisk verksamhet utan en lärare, så då måste vi hitta en annan lösning, säger Marie Edvinsson Kristianse­n.

En av dem som ställde sig bakom Hans-Inge Sältenberg s yrkande var Sanja Lilli Gohlke (SD).

– Vi vill hinna med att ha ett föräldramö­te på Koster innan vårt extrainsat­ta möte med bun, för att förankra handlingsp­lanen med dem, säger Sanja Lilli Gohlke.

– Man vill inte lägga ner Kosters skola, men om vi inte hittar någon lärare så går det ju inte att driva en skola där, säger hon.

Det extrainsat­ta mötet ska hållas den 2 juli. På måndag kommer rektorn och nämnden att träffa föräldrarn­a för att diskutera planen.

Förhoppnin­gen är fortfarand­e att en lärare ska tillsättas, så att skolan kan hållas öppen till hösten, försäkrar Lena Martinsson (S), bun:s ordförande.

– Ärendet gäller att ställa sig bakom plan B, en handlingsp­lan över vad som behöver göras om det inte finns en lärare till hösten. Men en stängning av skolan är inte beslutad. Plan A är fortfarand­e att anställa en lärare. Handlingsp­lanen är plan B, säger Lena Martinsson.

– Annonsen som vi har ute nu om lärare till Kosters skola stänger den 30 juni. Det är rektorn och förvaltnin­gen som får bedöma om den ska förlängas, säger Lena Martinsson.

Hon menar att det egentligen inte är en politisk fråga.

– Det är rektorns ansvar att det finns lärare. Nämnden är med och stöttar. Det är rektorn som har haft kontakt med föräldrarn­a. De är medvetna om att vi letar efter en ny lärare och att vi inte har hittat någon ännu, säger Lena Martinsson. Har ni funderat på att flytta någon av kommunens lärare från Strömstad till Koster?

– Den tanken har varit uppe, men tvångsförf­lyttning är kanske inte den bästa vägen att gå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden