Strömstads Tidning

”Vi är en god bit från en öppning mot Sverige”

Norge håller fortsatt gränsen mot Sverige stängd, meddelade norska regeringen på torsdagen. Gotland, som tidigare varit ett karantänfr­itt resmål för norrmän, dras in och enligt Folkehelse­institutte­t är en öppning av Sverigegrä­nsen en god bit bort.

- Hannah Palmhagen

Norges gräns förblir stängd och möjlighete­n för norrmän att resa till Gotland utan att senare hamna i karantän vid hemkomst, dras tillbaka.

– Gotland uppfyller inte längre kriteriern­a och de krav som krävs på en säker vistelse där. Smittsitua­tionen i regionen har blivit värre, sa Norges statsminis­ter Erna Solberg under torsdagens presskonfe­rens.

Norrmän som ändå besöker Sverige måste fortsättni­ngsvis sitta i tio-dygnskaran­tän i samband med att de återvänder till Norge.

Statsminis­tern förklarade att hon förstår att det är många som vill att Norge snabbt öppnas upp men att det måste göras gradvis. Ord som att tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma om man känner sig sjuk upprepades flera gånger under presskonfe­rensen.

– Jag vet att det är tröttsamt att höra detta varje gång men det är viktigt om vi vill återgå till det normala, säger Erna Solberg.

Folkehelse­institutte­t övervägde under en tid att öppna upp för resor till Västerbott­en men sedan smittan ökat även där så slopades det förslaget.

– Vi är en god bit ifrån en öppning mot Sverige, meddelade man från Folkehelse­institutte­t som svar på en fråga från en journalist.

Norge öppnar däremot upp för utlandsres­or till vissa länder i Europa från 15 juli, om smittoläge­t tillåter. Den listan presentera­s 10 juli.

 ?? Bild: Annika Byrde ?? Norges statsminis­ter Erna Solberg.
Bild: Annika Byrde Norges statsminis­ter Erna Solberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden