Strömstads Tidning

Godisimper­iet i kris – försäljnin­gen ner 95 procent

Bröderna Orvelin hade räknat med en omsättning på två miljarder under 2020 i de cirka 30 butiker de driver, företrädes­vis utmed norska gränsen. Men så kom corona. Hittills i år har försäljnin­gen sjunkit med 95 procent.

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

Det handlar om ett försäljnin­gstapp av bland annat godis med flera miljoner kronor om dagen. All personal är permittera­d och godisbutik­erna har begränsade öppettider.

– Läget är mycket allvarligt och omkring ett par hundra anställda är korttidspe­rmitterade. Ännu tråkigare är det för de timanställ­da vi har haft och som vi tvingats skicka hem helt, säger Mats Idbratt.

Han är chef för butikerna i Orvelin Group och har varit med om företagets blomstring, tillväxt och utbyggnad sedan 1997.

– Jag har då aldrig varit med om något liknande det som drabbat oss nu sedan de norska kunderna har försvunnit. På grund av coronapand­emin har Norge stängt gränsen och nu är läget pressat, konstatera­r Mats Idbratt.

Företaget har tvingats stänga tre butiker helt och hållet, varav två i Svinesund.

– De två butikerna på Nordby fungerar ännu. Nysatsning­en i Mellerud fungerar hyfsat, men det är ju ingen gränshande­l.

Hur länge klarar ni ett såpass omfattande försäljnin­gstapp?

– De är svårt at säga. Allting har en bortre gräns. Men vi hoppas ju på en gränsöppni­ng snart. Norge har sagt att man ska ompröva gränsstopp­et var fjortonde dag.

– Orvelin är ett välskött och välmående företag som har förutsättn­ingar att klara den här krisen. Men det är klart att detta tar på resurserna och det kan inte pågå hur länge som helst. Som lite tröst kan vi se att det kommit lite svenska turister i alla fall, som påverkat försäljnin­gen.

Chefen för butikerna i Orvelin Group, Mats Idbratt, är djupt oroad över minskad omsättning­en med 95 procent i butikerna. Det handlar om många miljoner i minskad försäljnin­g – varje dag.

I Tanums shoppingce­nter går man upp till ordinarie öppettider i vecka 28.

– Men där är det ju inte gränshande­ln påtaglig som i Nordby, Svinesund eller i Värmland.

Svensk Handels näringspol­itiske expert, Mats Hedenström, besökte Strömstad under vecka 25 och blev förskräckt av det han mötte.

– Jag fick snarare en känsla av mitten i november än av sommar, om man ser till antalet människor i rörelse. Det är klart att utveckling­en på senare år gjort kommunen mer beroende av gränshande­l och man kan fråga sig hur bra det är? Men hela norra Bohuslän behöver den.

– Väldigt många är korttidspe­rmitterade, varslade eller uppsagda. Man får hoppas att de flesta inte mister jobben. All gränshande­l är drabbad och det kan ta tid att normaliser­a umgänget med norrmän, danskar och finländare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden