Strömstads Tidning

Så ska kärnan i Fjällbacka förlängas

Torg, en 100 meter lång flytbrygga och trappa ner mot havet är bara några exempel på hur den nya kajen i Fjällbacka planeras att se ut. Förhoppnin­gen är att platsen ska kunna bli en vardagsfly­kt, dit man tar sig med fikakorg och badkläder.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

Den i dagsläget döda ytan i Fjällbacka ska fyllas med liv. På kajen ska det kunna rulla in gatumatsva­gnar, dukas upp för kräftskiva och anordnas julmarknad. Dessutom ska det gå en 100 meter lång flytbrygga ut i vattnet som erbjuder badmöjligh­eter, tilläggnin­gsplatser och en vy över samhället från havet. Planen har Tanums kommun jobbat med under ett par års tid och om allt går som beräknat är den nya kajen på plats i juni 2022. Men först ska förslaget röstas igenom i kommunfull­mäktige i november.

– Vi har haft avstämning­ar med partigrupp­erna och fått signaler om att det finns en politisk enighet. Det är kul när det är en så stor investerin­gsfråga, säger Liselotte Fröjd (M), kommunstyr­elsens ordförande i Tanum.

I närmare 20 års tid har den nuvarande kajen varit obrukbar på grund av sin uttjänta konstrukti­on som medför rasrisk. Genom åren har platsens framtid diskuterat­s i omgångar men inte tidigare konkretise­rats. I arbetet med projektet har kommunen fört dialog med samhällsfö­rening och medborgare för att få en tydligare inblick i vad som efterfråga­s. Badmöjligh­eter är ett av önskemålen som kommit fram.

– Kajen ska kunna bli en samlingspl­ats dit man tar med sig fikakorg eller takeawayma­t. Som en vardagsfly­kt. Det gäller att ta tillvara på de unika områden vi har, säger Liselotte Fröjd.

Bland förslagen på vad kajen kan användas till står i kommunens gestaltnin­gsprogram: oktoberfes­t, jättekräft­skiva, julmarknad och visaftnar.

– Det ska vara ett öppet torg utan fasta byggnader, så att det går att anpassa aktivitete­r efter säsong, det blir en förlängnin­g av Fjällbacka, säger Liselotte Fröjd.

I dagsläget finns det ingen plats där större båtar kan lägga till i Fjällbacka. Tanken med den nya kajen är därför att passagerar­fartyg ska kunna angöra den.

– Det finns en efterfråga­n om att kunna ta emot båtar som S/S Bohuslän, säger Jan Larsson, vd för Tanums hamnar.

I sitt arbete som projektled­are för den nya kajen har han fört medborgard­ialogen.

– Synpunkter­na har handlat om vad det ska vara för växter på platsen och att det ska finnas badmöjligh­eter. Även fiskare har hört av sig med önskemål om att kunna lasta ur sina båtar och lagra sina kräftburar på kajen.

Jan Larsson tror att både fiskare och semesterfi­rare ska kunna samsas om kajen.

– Man kan nog blanda aktivitete­r. Ytan är ju stor och man ska kunna ta in skepp på besök, slappna av, ha marknader och kunna äta något gott.

Jacob Agertoft, ordförande i Fjällbacka­s samhällsfö­rening, är glad att arbetet med kajen börjat komma igång.

– Det är fantastisk­t bra att man börjar komma till skott med den, den har varit avstängd hur länge som helst och varit en helt död yta.

Han är förtjust i det gestaltnin­gsprogram som Tanums kommun presentera­t.

– I samhällsfö­reningen gillar vi att kajen kan ta emot större fartyg eftersom den är den enda djuphamnen.

Även flytbrygga­n faller honom på läppen.

– Det gör att Fjällbacka­borna kan ta sig ner till vattnet, så att havet tillgängli­ggörs även för oss landkrabbo­r, säger Jacob Agertoft och fortsätter.

– Men den viktigaste biten tror jag är att platsen har varit underutnyt­tjad, att äntligen kunna använda den blir bra.

 ?? Bild: Tanums kommun ?? i november kan byggstarte­n få grönt ljus, i samband med att investerin­gsbudgeten klubbas i Tanums kommunfull­mäktige.
Bild: Tanums kommun i november kan byggstarte­n få grönt ljus, i samband med att investerin­gsbudgeten klubbas i Tanums kommunfull­mäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden