Strömstads Tidning

Polisen efterlyser tips om senaste kopparstöl­derna

Bara under den senaste veckan har Bohusbanan utsatts för fyra kopparstöl­der. Nu utreder polisen samband mellan brotten – och vädjar om allmänhete­ns hjälp. – Det finns vissa intressant­a fynd som vi tittar på, säger Lars-Göran Bäckman, förundersö­kningsleda

- Amanda Karlsson amakar@bohuslanin­gen.se

Sedan januari i år har nästan 2,6 mil koppartråd stulits längs Bohusbanan och Lysekilsba­nan.

Och bara den senaste veckan har fyra stölder genomförts längs tågsträcka­n mellan Uddevalla och Strömstad. Stölderna har lett till stopp i tågtrafike­n – och dyra åtgärder för Trafikverk­et.

– Jag vågar inte svara exakt på hur mycket pengar det handlar om, men det är stora summor vi pratar om, säger Emma Sturk, tillförord­nad enhetschef på Trafikverk­ets avdelning för järnvägar i väst.

Det är vid Hogstorp, norra Hällevadsh­olm, Kragenäs och Skee stölderna genomförts den senaste veckan.

Exakt vad stölderna kostar Trafikverk­et är oklart.

– Det orsakar väldigt stora skador och påverkar både resenärer och transporte­r. Det tar tid att reparera och kostar samhället massa pengar, dessutom är det farligt för den som stjäl, kopparen leder el så det kan vara förenligt med livsfara, säger Emma Sturk.

Polisen vill inte uttala sig om hur mycket koppar som försvunnit de senaste dagarna men utreder nu om det finns samband mellan stölderna och om det kan ha kopplingar till kopparstöl­derna på Bohusbanan som skett tidigare år.

– Det är naturligtv­is något vi kollar på. Men det är för tidigt att säga om det finns samband. Jag vågar inte sia i det när jag inte riktigt har helhetsgre­ppet än, säger LarsGöran Bäckman på polisen som är förundersö­kningsleda­re i ärendet.

Senaste stölden inträffade natten till onsdag.

– Man har gjort en del intressant­a fynd. Bland annat har en bil fylld med kopparkabe­l hittats, säger Lars-Göran Bäckman.

Nu genomför polisen utrednings­arbete i form av spårsäkrin­g från brottsplat­serna och förhör.

Det finns inga misstänkta, men polisen utesluter alltså inte att det kan vara samma gärningsmä­n som ligger bakom alla fyra stölderna.

– Vi har det som ett spaningsär­ende nu, men vi behöver allmänhete­ns hjälp. Vi tar tacksamt emot tips om man sett något eller ser något. Har man tips kan man ringa 114 14, ser man något pågående så ring 112, säger Lars-Göran Bäckman.

Även Trafikverk­et tar till åtgärder längs tågsträcka­n. Nu ska underentre­prenörer bevaka sträckan kvälls- och nattetid.

– Vi försöker störa så mycket som möjligt, så vi har hyrt in ett bevaknings­företag som kör den aktuella sträckan och en entreprenö­r som är ute nattetid längs anläggning­en. De kör både med bil vid sidan av spåren och på spåren, säger Emma Sturk.

Man har sedan tidigare börjat byta ut en del av kopparkabl­arna längs Bohusbanan till aluminium. Nästa vecka fortsätter arbetet med detta på sju kilometer mellan Dingle och Tanum.

– Det gör vi i förebyggan­de syfte, aluminium är mycket mindre stöldbegär­ligt så det är den åtgärden som hjälper oss mest, säger Emma Sturk.

För ett par år sedan dna-märktes även all koppar längs tågsträcka­n, arbetet kostade miljonbelo­pp, men nu är alltså tjuvarna tillbaka. Genom att spreja en särskild vätska på kopparen kan den identifier­as, samtidigt som den ger avtryck på den som tar i kablarna.

Varken Emma Sturk eller polisen vet dock om dna-märkningen hjälper.

– Det hjälper att vi kan hitta att det är vårt koppar lättare, men de stjäl ändå, säger hon.

– Vi följer upp dna-märkningen och ser om det kan hjälpa oss nu, säger Lars-Göran Bäckman.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Fyra kopparstöl­der har skett längs Bohusbanan den senaste veckan. Nu inleder Trafikverk­et arbete med bevakning längs sträckan, samtidigt har polisen inlett ett spaningsär­ende för att få tag i gärningsmä­nnen.
Bild: Lasse Edwartz Fyra kopparstöl­der har skett längs Bohusbanan den senaste veckan. Nu inleder Trafikverk­et arbete med bevakning längs sträckan, samtidigt har polisen inlett ett spaningsär­ende för att få tag i gärningsmä­nnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden