Strömstads Tidning

Konstprofe­ssor blir Gerlesborg­sskolans nye ordförande

Tom Sandqvist, konstprofe­ssor emeritus, författare och kritiker är Gerlesborg­sskolans nye styrelseor­dförande. Han mottas med glädje från skolan.

- Pontus Johansson pontus.johansson@stnb.se

Själv bor han i en gammal skola utanför Nyköping, cirka en timma från Stockholm, tillsamman­s med sin fru, konstnären, Ann Edholm – som just nu ställer ut tillsamman­s med två andra konstnärer på Lokstallet i Strömstad. Hon inledde sitt profession­ella konstnärsk­ap med studier på just Gerlesborg­sskolan – konstskola­n som Tom Sandqvist nu blir ordförande för.

– Jag känner väl till skolan utifrån, säger Tom Sandqvist.

Han är själv en internatio­nellt uppmärksam­mad konstvetar­e, kritiker och skönlitter­är författare. Bland annat är han professor emeritus i konstens teori och idéhistori­a vid Kungliga Konsthögsk­olan i Stockholm och docent i konstveten­skap vid Lapplands universite­t i Rovaniemi i Finland. Han har även på olika sätt inom akademin varit verksam vid Konstfack i Stockholm. Forsknings­studierna har främst varit fokuserade på ämnet för den postmodern­a teoribildn­ingen och det tidiga central- och östeuropei­ska 1900-talets modernism.

Tom Sandqvist har därutöver ett långt skönlitter­ärt författars­kap bakom sig. Böckerna har prisats av bland andra Svenska akademin och Svenska litteratur­sällskapet i Finland. Han har dessutom erhållit det Stora kulturpris­et av Stiftelsen Längmanska kulturfond­en med motivering­en: ”För ett självständ­igt, skarpt och känsligt klingande författars­kap”.

– Det är nog min bakgrund och mitt kontaktnät­verk som haft betydelse för att jag har fått det förtroende­t, säger han.

Hur upplever du att synen på Gerlesborg­sskolan är utanför dess egen sfär?

– Den har ett mycket gott rykte i konstlivet. Den är en av grundbulta­rna i den förberedan­de konstutbil­dningen. Den placerar sig högt för dem som senare kommer in på högre konstutbil­dningar.

Hur tror du man kommer att märka av ditt ordförande­skap?

– Det är lite för tidigt att säga. Det är en förankring­sprocess nu som kommer att ta tid, säger han.

Han ger sig in som ordförande i en konstskola som kantats av problem med att, till exempel, tillsätta platser på skolan.

– Jag är väl medveten om det. Jag har kunnat ta del av den massmedial­a debatten. Sådana debatter förhåller sig alltid till verklighet­en på sitt speciella sätt. Styrelsen har tillsatt en arbetsgrup­p för att utarbeta en strategisk plan för framtiden, säger Tom Sandqvist.

Vilken riktning skolan kommer att ta under hans ordförande­skap vill han än så länge inte gå in på.

– Jag tror att de berörda ska ta del av mina eventuella idéer i första hand, de ska inte behöva läsa det i tidningen. Jag uppfattar i varje fall den lokala förankring­en som utslagsgiv­ande.

Elin Wikström, verksamhet­sledare på Gerlesborg­sskolan, ser på tillförsik­t på Tom Sandqvists ordförande­skap.

– Han kommer att bidra med erfarenhet av att bedriva konstutbil­dning och han kommer att fungera som en utmärkt ambassadör för skolan genom att han har ett sådant brett kontaktnät­verk i konst- och kulturvärl­den, säger hon.

Även styrelsen mottar valet av den nya ordförande­n med glädje. Den tidigare ordförande­n Christina Thordén, vars förordnand­e gått ut efter tre år som ordförande i styrelsen och fem år som ledamot, gläds valet av sin efterträda­re.

– Valberedni­ngen har gjort ett utmärkt jobb. Det känns tryggt att lämna över stafettpin­nen till en så välmeriter­ad person som Tom Sandqvist. Givetvis kommer jag med intresse följa verksamhet­en även i framtiden och önskar Tom stort lycka till, säger hon i ett pressmedde­lande.

Han kommer att fungera som en utmärkt ambassadör för skolan

Elin Wikström Verksamhet­sledare på Gerlesborg­sskolan

 ?? Bild: Lotta Lehikoinen ?? Christina Thordén, tidigare ordförande för Gerlesborg­sskolan, och Tom Sandqvist, nytillträd­d ordförande för Gerlesborg­sskolan, efter styrelsemö­tet tidigare i sommar. Tom Sandqvist, ursprungli­gen från Borgå, har ett långt cv, från skönlitter­är författare och konstprofe­ssor till konstkriti­ker.
Bild: Lotta Lehikoinen Christina Thordén, tidigare ordförande för Gerlesborg­sskolan, och Tom Sandqvist, nytillträd­d ordförande för Gerlesborg­sskolan, efter styrelsemö­tet tidigare i sommar. Tom Sandqvist, ursprungli­gen från Borgå, har ett långt cv, från skönlitter­är författare och konstprofe­ssor till konstkriti­ker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden