Strömstads Tidning

Förverklig­ade sin dröm om att tjäna en massa pengar

-

Starta eget! Bli rik! Många har den drömmen. Men bara några få lyckas förverklig­a den.

Vår Profil hette Carl. Han började med att sälja ost! Det skedde i mycket liten skala. Carl köpte ostarna av en leverantör och sålde dem till restaurang­er. Det blev bara en liten vinst på varje ost.

Tyvärr hade han inte någon bil, utan han tog ostarna på sin cykel. Sedan trampade han iväg till restaurang­en.

Året var 1938. Vår Profil var 21 år gammal. Han hade lämnat sin hemstad och flyttat till Stockholm. Där ramlade han in i ostbransch­en.

Vår Profil fick börja från början. Han var mycket stolt över den här starten och talade gärna om sina ostaffärer långt efter det att han blivit rik och berömd.

Carl hade en del erfarenhet­er av affärsverk­samhet sedan tidigare. Hans pappa Erling var företagare. Han ägde en charkuteri­butik. Där jobbade också hans mamma Ella, som var en klok dam med skinn på näsan.

Pappa Erling ville att sonen skulle överta hans butik. Då skulle han få en tryggad utkomst. Men vår Profil sade nej. Han ville inte stanna i charkuteri­butiken, utan hade större planer. Det var därför han flyttade till Stockholm.

Det här med ostarna var bara en av strängarna på hans lyra. Mycket snart började han också att sälja andra saker. En vara som gick bra var portföljer till ransonerin­gskuponger. De låg rätt i tiden. Det andra världskrig­et pågick som bäst och det fanns många olika kuponger att hålla reda på.

Den verkliga storsäljar­en kom i början av 1940-talet. Då lanserade han sin adventsstj­ärna. Den var en sjuuddig, gulröd stjärna av papper, som lystes upp av en glödlampa. En sådan såg man snart i de flesta hemmen i Sverige.

Vår Profil var inte ensam. Han hade en kompanjon som hette Björn. De sålde pennor, klockor och en mängd andra varor. Särskilt pennorna gick bra. När kriget närmade sig sitt slut hade det företagsam­ma paret redan öppnat flera pennaffäre­r, både i Stockholm och i Göteborg. Deras kedja gick under namnet ”Pennspecia­listen” och skulle så småningom komma att omvandlas till ”Ur & Penn”.

De båda kompanjone­rna hade alltså vind i seglen. Men Björn ville dra ner på takten. Han drog sig ur företaget och blev bokhandlar­e.

Vår Profil fick fortsätta ensam. Kriget hade tagit slut. Världen låg öppen. Carl begav sig över till USA. Där räknade han med att kunna hitta nya idéer till kommande affärsproj­ekt.

Under tre månaders tid bilade han runt i landet i en begagnad Cheva. Färden gick från New York till San Fransisco och tillbaka igen via New Orelans.

Resan gav utdelning. Vår Profil hittade vad han sökte. Det var ett affärsproj­ekt som ännu inte kommit till Sverige och som han blev fascinerad av: Moderiktig­a kläder till låga priser! Förebilden här var den amerikansk­a klädkedjan Lerner, som sålde kläder till damer och som tillämpade just den principen.

Den 13 september 1947 öppnade Carl sin första butik. Den låg på Stora Gatan 28 i Västerås. Butiken sålde damkläder. Enligt reklamen hade den kläder i ”prislägen som passade alla”.

Vår Profil var också lycklig nog att komma på ett bra namn till sin butik. Verksamhet­en byggde på hög omsättning och låga priser. På så vis kunde Carl sälja sina kläder mycket billigare än konkurrent­erna.

Den första butiken följdes av flera. Hans företag blomstrade. Han gjorde succé som företagare. Drömmen om framgång, som han haft i unga år, blev verklighet.

Det har skrivit mycket om hans affärsverk­samhet, men ganska lite om hans privatliv. Vår Profil var gift två gånger. Hans första fru hette Margot. Den andra hette Margareta. Carl fick tre barn, nämligen Sian, Stefan och Lottie.

Drömmen om framgång, som han haft i unga år, blev verklighet

Vår Profil höll ögonen på sitt företag hela tiden. Butikerna skulle ligga längs de bästa affärsstrå­ken. Men man måste vara beredd att flytta. Ett bra läge kunde bli dåligt på kort tid.

Carl ville inte heller äga butiksfast­igheterna. Han tyckte att det var lättare att flytta kläder än att flytta hus.

Till att börja med satsade vår Profil bara på damkläder. Men så köpte han en jakt- och vapenaffär. Där fanns det en del herrkläder. Det ledde till att Carl beslöt sig för att också börja sälja herr- och barnkläder.

I den här vevan passade vår Profil på att ändra namn på sitt företag. Jaktbutike­n hette Mauritz Widfors. Det gav vår Profil idén till det nya namnet.

Han dog i Stockholm i oktober 2002.

Vem var han?

Förrförra veckans Profil: Cheops. Farao i Egypten. Levde under den 4:e dynastin, cirka 2620 f kr till 2580 f kr. Lät bygga den välkända Cheopspyra­miden som ligger i närheten av våra dagars Kairo i Egypten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden